1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarjakuvan Puupäähattu Kaisa Lekalle

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt vuoden 2012 Puupäähattu-palkinnon porvoolaiselle sarjakuvataiteilija, graafikko, kuvittaja ja kaupunginvaltuutettu Kaisa Lekalle.

Kulttuuri
Sarjakuvataitelija Kaisa Leka poseeraa Puupäähattu päässään.
Sarjakuvataitelija Kaisa Leka.YLE

Kaisa Lekan sarjakuvateosten keskeisiä teemoja ovat vammaisuus ja henkinen etsiminen sekä politiikka. Pallopäiseksi Kaisa-hiireksi itsensä piirtävä Leka kertoo sarjakuvissaan avoimesti omasta elämästään, ajatuksistaan ja elämänkatsomuksestaan.

Kaunistelematta vammaisuudesta

Sarjakuvaseuran valintaperusteluissa todetaan, että Kaisa Lekan hahmo jalkaproteeseineen erottuu massasta. Jo ensivilkaisulla selviää, että sääretön nainen on erilainen kuin useimmat muut. Vammaisuus esitetään lukijalle rehellisesti ja kaunistelematta. Avaamalla uusia näkökulmia Leka on edistänyt erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Teksti on Lekan sarjakuvissa keskeisessä, usein kuvaa hallitsevammassa asemassa. Tunnetuimmassa teoksessaan I Am Not These Feet Leka kuvaa jalkojensa amputaatiota. Itsensä etsimistä ja henkisyyttä hän on kuvannut etenkin sarjakuvateoksissa Your Name Is Krishangi, On the Outside Looking in ja Audarya Lila. Kirjassa Tour d'Europe matkataan polkupyörällä Porvoosta Nizzaan Välimeren rannalle.

Kaisa Lekan töistä koottu näyttely on esillä Kansalliskirjastossa Helsingissä. Se on avoinna 5.3.2012 saakka.

Suomen sarjakuvaseura on jakanut Puupäähattua vuodesta 1972 lähtien urallaan ansioituneille sarjakuvataiteilijoille. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Tove ja Lars Jansson, Tarmo Koivisto ja Juba Tuomola.

Lähteet: YLE Uutiset