Koivisto: Presidentin valtaa karsittu liikaa

Presidentti Mauno Koiviston mielestä tasavallan presidentin valtaa on karsittu liikaa. Koivisto itse kannatti vallan siirtämistä presidentiltä eduskunnalle ja hallitukselle, mutta katuu vallan karsimista Ylen Suureen vaalikeskusteluun lähettämässään kannanotossa.

vaalit
Presidentti Mauno Koivisto.
Presidentti Mauno Koivisto.Yle

- Olin presidenttikauteni alussa merkittävä aloitteen tekijä silloisia presidentin valtaoikeuksia karsittaessa. Nyt omaatuntoani on alkanut kolkuttaa, Koivisto kertoo.

Hän on huolissaan sekä presidentin ulko- että sisäpoliittisen vallan hupenemisesta.

- Ensinnäkin kannan huolta siitä, ovatko tasavallan presidentin valtuudet riittävät, kun hän käy keskusteluja muitten maitten ulkopoliittisen johdon kanssa.

Presidentti Koivisto kirjoittaa pitäneensä oman toimikautensa aikana huolta siitä, että Suomessa on parlamentaarinen enemmistöhallitus.

Nyt häntä on alkanut huolestuttaa presidentin rooli hallitusta muodostettaessa. Hänen mielessään ovat viime kesän vaikeat hallitusneuvottelut, joita istuva presidentti Tarja Halonen joutui seuraamaan sivusta.

- Tunsin piston sydämessäni, kun vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen saatoin todeta, että presidentti oli pelkkä sivustakatsoja tilanteessa, jossa hallitusneuvottelut pitkittyivät ja mutkistuivat, Koivisto kirjoittaa.

Presidenttiä kiinnostaa ulkoministerin valinta

Koivisto pohtii myös nykyisen presidentin vähäistä valtaa ulkoministerin valinnassa ja ulkoministeriön toiminnassa.

- Minua askarruttaa erityisesti keneltä ulkoasiainministeriö saa toimivaltuutensa sekä myös ulkoministerin nimitys. Pidän parlamentarismin "hyvien tapojen" mukaisena, että presidentti on kiinnostunut varsinkin ulkoministerin henkilöstä, Koivisto kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset