Pakistan harkitsee Nato-kuljetusten sallimista

Uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähde sanoo Pakistanin aikovan avata reitit sotilasliitto Naton tarvikekuljetuksille Afganistaniin. Kuljetusreittien avaaminen olisi merkki Pakistanin ja Yhdysvaltain suhteiden kohentumisesta.

Ulkomaat

Pakistan sulki kauttaan kulkevat sotilasliitto Naton huoltoreitit sen jälkeen, kun Naton ilmaisku tappoi 24 pakistanilaissotilasta marraskuussa Afganistanin rajan tuntumassa.

Isku tulehdutti entisestään Yhdysvaltain ja Pakistanin suhteita. Pakistan on Yhdysvalloille tärkeä liittolainen, mutta maiden välejä on kalvanut epäluulo erityisesti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot toukokuussa tappoivat al-Qaidan perustajan Osama bin Ladenin Pakistanissa.

Reutersin haastattelema korkea-arvoinen pakistanilainen turvallisuusviranomainen sanoi, että Pakistan aikoo vastaisuudessa periä sotilasliitto Natolta kauttakulkumaksun Afganistaniin kulkevista Naton tarvikekuljetuksista.

Yhdysvaltain presidentin hallinnon edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että Yhdysvalloilla ei ole tietoa Pakistanin muuttuneesta kannasta.

Uutistoimisto AP kertoo, että Pakistanin reittien sulkeminen on merkittävästi nostanut tarvikekuljetusten kustannuksia.

AP:n näkemien Pentagonin laskelmien mukaan pidemmän pohjoisen kuljetusreitin kautta kuljetukset maksavat 104 miljoonaa dollaria kuussa, mikä on 87 miljoonaa dollaria enemmän kuin Pakistanin reitin kustannukset.

Lähteet: AP, Reuters