Hyppää sisältöön

Vallan kääntöpuoli on kertomus moraalisesta kamppailusta

Ohjaus: George Clooney Alkuperäinen nimi: The Ides of March Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Pääosissa: George Clooney, Paul Giamatti, Ryan Gosling, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Philip Seymour Hoffman K-7

Nuori, vielä ihanteita täynnä oleva, kunnianhimoinen Stephen Meyers työskentelee demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppailevan kuvernööri Morrisin lehdistöpäällikkönä. Meyers on sinisilmäinen, poliittinen untuvikko, joka todella uskoo ehdokkaansa olevan muita parempi ja rehellisempi. Kampanjan aikana hän saa kuitenkin huomata myös kuvernööri Morrisin olevan vain tavallinen ihminen, tavallisine poliitikon taipumuksineen ja vikoineen. Kampanjan edetessä Meyers joutuu keskelle korruption ja petoksen vyyhtiä, joka ajaa hänet törmäyskurssille ihannoimansa kuvernöörin kanssa.

George Clooneyn ohjaama ja tähdittämä Vallan kääntöpuoli saapuu teattereihin juuri sopivaan aikaan. Meillä Suomessa valitaan juuri presidenttiä ja Yhdysvalloissa on republikaanien esivaalit kuumimmillaan.

Vallan kääntöpuoli alkaa kuvauksena kahden presidenttiehdokkaan ja heidän kampanjakoneistojensa välisestä taistelusta. Pian se kuitenkin muuttuu kertomukseksi yhden miehen eli Ryan Goslingin esittämän kampanjatyöntekijän moraalisesta kamppailusta ja siitä kuinka nuoresta untuvikosta kasvaa kyyninen politiikan ammattilainen.

Mitään mullistavia paljastuksia amerikkalaisen politiikan koneistosta, tai poliitikoista tämä näytelmään pohjaava elokuva ei lopulta tarjoa. Kuten kaikki jo ennalta tietävät korkean tason politiikka, ja sitähän Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat, on täynnä kähmimistä, jossa keinoja ei kaihdeta.

George Clooneyn ohjaajan jälki on vaivatonta ja tyylikkään eleetöntä, keskittyen paljolti näyttelijäntyöhön. Vangitsevinta tässä Clooneyn neljännessä ohjaustyössä ovatkin juuri sen hienot näyttelijät. Ryan Goslingin intensiivinen, vähäeleinen näytteleminen toimii tässä loisteliaasti. Goslingin pääosasuoritusta tukevat niin Clooneyn itsensä kuin Philip Seymour Hoffmanin, Paul Giamattin ja Marisa Tomein kaltaiset huippusuorittajat, joiden näyttelemistä on aina ilo katsella.