Rat King on jännärin muotoon puettu kuvaus koulusurmaajan elämästä

Ohjaus: Petri Kotwica Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Max Ovaska, Julius Lavonen, Niina Koponen, Outi Mäenpää, Janne Virtanen K-15

Aamu-tv

Juri on 18-vuotias tietokonepeleihin addiktoitunut nuori. On abikevät ja Jurin yksinhuoltajaäiti alkaa huolestua kellarihuoneessaan lymyilevästä pojasta. Jurin tyttöystävä puolestaan on kyllästynyt muissa maailmoissa leijailevaan poikaystäväänsä ja uhkaa jättää tämän, jos pelaaminen ei vähene. Samoihin aikoihin Jurin nettituttu Niki yllättäen soittaa ja pyytää Jurilta apua. Samanmielisten ja yllättävän samannäköisten poikien tapaaminen johdattaa Jurin uuden salaperäisen pelin äärelle. Yhdessä Nikin kanssa Juri ryhtyy pelaamaan peliä, jossa panoksena ei ole vain voitto vaan Jurin elämä.

Rat King on jännärin muotoon puettu kuvaus nuoren koulusurmaajan elämästä. Se on tutkielma siitä, kuinka tavallisesta, kiltistä nuoresta voi tulla itselleen ja muille vaarallinen.

Rat King on jossain määrin sukua kanadalaisen kauhukuninkaan David Cronenbergin elokuville. Cronenberg on useammassakin elokuvassaan kuvannut vääristynyttä todellisuutta, tilanteita joissa katsoja ei välttämättä tiedä liikutaanko tarinassa henkilöiden pään sisällä vai heidän valkokangastodellisuudessaan. Tälle ristiriidalle perustuu paljolti myös Kotwican elokuvan jännite. Kotwican tavoitteena on saada katsoja pohtimaan onko Niki todellinen henkilö vai onko hän vain Jurin mielikuvituksen tuotetta.

Jurin ja Nikin rooleissa nähdään kaksikko Max Ovaska ja Julius Lavonen. Juria esittävä Ovaska on tätä ennen nähty mm. tv-sarjoissa Alamaailma ja Sydänjää. Lavonen on tätä ennen näytellyt mm. Petri Kotwican esikoispitkässä Koti-ikävä ja Pekka Lehdon Game Overissa. Molemmat nuoret miehet tekevät vaativissa rooleissaan erinomaista työtä ja meikkauksen ja valaisun keinoin heidät on myös saatu näyttämään hämmästyttävän paljon toisiltaan.

Suuri osa tapahtumista on sijoitettu hämärän hetkiin, tai sitten ollaan Jurin tietokoneen ruudun valaisemassa kellarihuoneessa. Elokuvan visuaalinen ilme on synkeän komea ja tarinaan soveltavan ahdistavan oloinen. Petri Kotwica kuljettaa tarinaa varmalla otteella, vaikka välillä turhaan paisutteluun sortuukin. Kotwica välttää tässä psykologisessa aikalaisdraamassaan pahimman saarnausmoodin, mutta kyllä ohjaajan pelaamiseen ja netissä luuhaamiseen kohdistuva närkästys on tarinasta selvästi aistittavissa.

Lähteet: YLE uutiset / Esko Rautakorpi