Miehistö kehotti italialaislaivan matkustajia palaamaan hytteihin

Italian haverilaivan matkustajan kuvaaman videotallenteen mukaan laivan miehistö pyysi matkustajia palaamaan hytteihin sen jälkeen, kun risteilijä iskeytyi karille ja vettä alkoi pulputa aluksen sisälle. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ulkomaat
Sukeltaja tutkii Costa Concordia -alusta.
Ufficio Stampa Gruppo Carabinier / EPA

Italialaismedian julkaisemalla videolla laivan henkilökunnan jäsen kertoo kaiken olevan hallinnassa, ja että generaattoriongelmaa korjataan parhaillaan. Hän myös kehottaa matkustajia menemään hytteihinsä rauhoittumaan.

- Pyydämme teitä palaamaan hytteihinne, mutta halutessanne voitte jaloitella aulassa. Hyteissä voitte istua ja olla levollisesti. Kaikki on hallinnassa, laivan henkilökuntaan kuuluva nainen sanoo matkustajille.

Aikaisemmin on uumoiltu, että viivyttely Costa Concordia -aluksen evakuoinnissa on saattanut johtaa ihmishenkien menetyksiin. Toistaiseksi 11 ihmistä on kuollut ja 21 on edelleen kateissa onnettomuuden takia.

”Täällä oli sähkökatko”

Italialaismedia raportoi myös satamahenkilökunnan ja laivan miehistön välisestä puhelinkeskustelusta noin puoli tuntia karilleajon jälkeen.

Satamasta kysytään laivan tilanteesta, koska matkustajat ovat ilmoittaneet kovasta tärähdyksestä ja siitä, että heidän on käsketty pukea pelastusliivit. Puhelussa miehistön jäsen vastaa, että aluksella oli ainoastaan sähkökatko.

Varustamo syyttää kapteenia

Laivan varustamo Crociere Costa on syyttänyt onnettomuudesta kapteeni Francesco Schettinoa. Varustamon mukaan kapteeni poikkesi reitiltä ilman yhtiön hyväksyntää.

Schettinoon on kuulusteluissa myöntänyt tehneensä virhearvion navigoinnissa, ja sanoo komentaneensa kääntymisen liian myöhään.

Merenkulun johtava julkaisu Lloyd's List Intelligence kuitenkin uskoo, että tapaus ei ole niin mustavalkoinen kuin yhtiö antaa ymmärtää. Sen mukaan Costa Concordia ajoi yhtiön luvalla vielä lähempänä saarta viime elokuussa.

Lähteet: YLE Uutiset