Megauploadin pidätetty perustaja on suomalainen

Maailman suurimpiin kuuluvan tiedostojenjakosivuston Megauploadin suomalaisperustaja on pidätetty Uudessa-Seelannissa. YLE:n ruotsinkielisen uutistoimituksen tietojen mukaan Kim Dotcom -nimellä esiintyvällä miehellä on Suomen ja Saksan kaksoiskansalaisuus ja hänen äitinsä on suomalainen.

Ulkomaat
Kim Dotcomin kartano Uudessa-Seelannissa
Uuden-Seelannin viranomaiset ovat pidättäneet Megaupload-sivuston perustajan Kim Dotcomin. Dotcomin Suomen lipulla kruunatulta kartanolta takavarikoitiin mm. hänen pinkki Cadillacinsa.

Megaupload-sivusto suljettiin torstaina, ja seitsemän ihmistä asetettiin syytteisiin piratismista. Heistä neljä pidätettiin Uudessa-Seelannissa. Pidätetyistä yksi on sivuston perustaja Kim Dotcom, 37.

Miehen äiti ja sisaruksia asuu yhä Turussa, mikä on myös Dotcomin Suomen-osoite. Suomessa mies ei kuitenkaan ole käynyt pitkään aikaan, ja hänen passinsa on uusittu Suomen konsulaatissa Hongkongissa.

Jo aiempia rikoksia

Dotcom on syntymänimeltään Kim Schmitz. Hän kasvoi Saksassa, missä vaihtoi nimensä myöhemmin Kim Tim Jim Vestoriksi. Saksassa hän tuli tunnetuksi yhtenä maailman taitavimmista hakkereista jo alaikäisenä. Aikuisena hän perusti tietoturvayrityksen ja myi sen isolla rahalla.

Dotcom on tuomittu 2002 Saksan tuohon aikaan suurimmista sisäpiirikaupoista 100 000 euron sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen. Hänet on tuomittu myös kavalluksesta ja mm. luottokorttirikoksista.

Megaupload toimii Hongkongista, mutta osa sen palvelimista on Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tämä mahdollisti Yhdysvaltain viranomaisten puuttumisen asiaan.

Dotcomin lisäksi Uudessa-Seelannissa pidätettiin kaksi saksalaista ja hollantilainen. Miehet jäivät vankilaan odottamaan kuulusteluja, jotka jatkuvat maanantaina. Kolme muuta syytettyä, slovakialainen, saksalainen ja virolainen, ovat yhä vapaalla jalalla.

Pinkki Cadillac takavarikoitiin

Kim Dotcom nousi otsikoihin jo aiemmin Uudessa-Seelannissa ostaessaan maan kalleimman kartanon 30 miljoonalla Uuden-Seelannin dollarilla eli vajaalla 17 miljoonalla eurolla.

Pidätyksen yhteydessä kartanosta takavarikoitiin muun muassa vuoden 1959 pinkki Cadillac sekä Rolls Royce Phantom -luksusauto sekä arvotaidetta. Lisäksi tilejä jäädytettiin vajaan seitsemän miljoonan euron arvosta.

Syytekirjelmän mukaan Kim Dotcom tienasi Megauploadilla 42 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli reilut 32 miljoonaa euroa pelkästään 2010.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Megauploadin kautta laittomasti jaetuista tiedostoista, muun muassa musiikista ja elokuvista, on aiheutunut yli 500 miljoonan dollarin tappiot tekijänoikeuksien omistajille. Sivustolla on noin 150 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP