1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verkkopankista saattaa kadota rahaa huomaamatta

Suurimpien suomalaispankkien verkkopalveluiden asiakkailta on varastettu rahaa haittaohjelmien avulla, kertoo keskusrikospoliisi. Haittaohjelmia on poliisin mukaan edelleen toiminnassa, ja ne saattavat siirtää verkkopankkien käyttäjiltä huomaamatta rahaa rikollisten tileille.

Kotimaan uutiset
Sampo Pankin avainlukulista on tietokoneen näppäimistön päällä.
Hyökkäys on kohdistunut ainakin OP-Pohjolan, Nordean ja Sampo Pankin asiakkaiden kotikoneisiin. Pankit lupaavat korvauksia, jos asiakkaan tietokone on asianmukaisesti suojattu.

KRP:n rikoskomisario Timo Piiroinen sanoo YLE Uutisille, että asiakkaille on jo tullut taloudellisia tappioita. Piiroinen ei kuitenkaan halua kertoa tarkkoja summia. Piiroinen ei osaa sanoa, joutuuko asiakas itse maksumieheksi vai korvaako pankki menetetyt rahat.

- Se on pankin ja asiakkaan välinen asia, en osaa ottaa siihen kantaa, Piiroinen sanoo.

KRP:n mukaan hyökkäyksen kohteena ovat olleet Nordean, Sampo Pankin ja OP-Pohjolan asiakkaat.

Piiroisen mukaan haittaohjelmalla saastunut kone aktivoituu, kun asiakas itse avaa pankkiyhteyden. Haittaohjelma käyttää asiakkaan käynnistämää yhteyttä ja tunnistetietoja hyväkseen ja tekee istunnon aikana tilisiirtoja. Asiakas ei välttämättä itse edes huomaa, että jotain tapahtuu.

Suomalaispankkeja vastaan on tehty erilaisia hyökkäyksiä viime kesästä lähtien. Piiroinen ei osaa sanoa, onko hyökkäyksillä sama tekijä. Viimeisin haittaohjelmahyökkäys on edelleen käynnissä.

- Hyökkäys on edelleen käynnissä. Näitä haittaohjelmia on edelleen ihmisten tietokoneissa. Ei tämä tilanne ole ollenkaan ohi. Tilanne jatkuu, Piiroinen sanoo.

Viimeisin haittaohjelmahyökkäys tehty ulkomailta

Piiroisen mukaan paras keino suojautua haittaohjelmilta on varmistaa, että oma kone on turvallinen. Keskeistä on huolehtia, että tietoturva on ajan tasalla.

- Jos huomaa, että jotain outoa tapahtuu ja kone on hidas, kannattaa käyttää jotain toista konetta pankkiasiointiin, Piiroinen neuvoo.

Kaikki virusohjelmat eivät välttämättä tunnista haittaohjelmia, koska virukset muuntuvat niin nopeasti.

- Tämä on jatkuvaa kilpajuoksua, Piiroinen sanoo.

KRP uskoo, että ainakin viimeisin haittaohjelmahyökkäys on tehty ulkomailta. Monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa on ollut aiemminkin vastaavia hyökkäyksiä. Piiroisen mukaan ongelma on rantautunut Suomeen muita maita myöhemmin.

- Ei ole poissuljettua, että tähän olisi sekaantunut myös suomalaisia, mutta ilmiönä tämä on sellainen, että tähän liittyy idästä tulevia tekijöitä, Piiroinen sanoo.

Suomalaispankkeihin kohdistetuista verkkohyökkäyksistä kertoi ensimmäisenä Tietoviikko-lehti.

Lähteet: YLE Uutiset / Annette Blencowe

Lue seuraavaksi