Indonesiasta löytyi kadonneeksi luultu apinalaji

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu apinalaji elää yhä Indonesian sademetsissä. Leopardeja ja orankeja tutkinut ryhmä onnistui tallentamaan harmaista, sureleihin kuuluvista apinoista kahden kuukauden aikana yli 4 000 kuvaa, kirjoittaa Guardian.

luonto
Kaksi kuvaa uudelleen löydetystä apinalajista
Eric Fell / eurekalert.org

Tutkijaryhmä asensi kesäkuussa kameroita Wehean sademetsään. Parin kuukauden aikana kamerat tallensivat kuvia sureleihin kuuluvista apinoista.

Kyseessä on borneonsurelin alalaji, Presbytis hosei canicrus (englanniksi Miller's grizzled langur), joiden uskottiin kuolleen sukupuuttoon jo vuosia sitten. Apinoita yritettiin etsiä vuonna 2005, mutta silloin niitä ei havaittu.

Tutkijat uskovat, että yli 4 000 kuvaan on tallentunut yksi tai kaksi apinaperhettä. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, miten monta lajin edustajaa elää 38 000-hehtaarisessa sademetsässä.

Kadonneiksi luultuja apinoita eli aiemmin Koillis-Borneossa, Sumatralla, Jaavalla ja Malakan niemimaalla. Apinoiden asuttamia metsiä on tuhoutunut tulipaloissa ja niitä on raivattu ihmisten käyttöön.

Lähteet: YLE Uutiset