1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaalien toisen kierroksen paikoista käydään vielä kovaa vääntöä

Presidenttiehdokkaat ovat olleet ahkerasti liikkeellä vaalien ensimmäisen kierroksen viimeisenä kampanjapäivänä. Mahdolliselle toiselle kierrokselle aikoi vielä moni ehdokas.

vaalit
Paavo Lipponen istuu metrossa presidentinvaalien aattopäivänä.
Presidenttiehdokkaat ovat olleet ahkerasti liikkeellä vaalien ensimmäisen kierroksen viimeisenä kampanjapäivänä. Mahdollisen toisen kierroksen paikoista käydään vielä kovaa kilpailua. Suurin osa ehdokkaista on kiertänyt kansan parissa pääkaupunkiseudulla.

Sää ei varsinaisesti suosinut viimeistä kampanjapäivää pääkaupunkiseudulla, jossa suurin osa ehdokkaista kävi presidentinvaalikampanjoidensa viime metrit. Ehdokkaat jaksoivat kuitenkin hymyillä loppuun asti.

Paavo Lipponen aloitti päivän matkustamalla metrolla kauppakeskukseen. Metrossa Lipponen tuumasi, että hän olisi ainoa varteenotettava kilpakumppani Niinistölle toisella kierroksella.

- Tämä on harvinaisen avoin tilanne. Halutaanko todellinen vaali, jolloin vain minä voin antaa vastapainon vai onko se läpihuutojuttu se toinen kierros, Lipponen sanoi.

Vaalien ennakkosuosikki myönsi, että asetelma ei ole hänen kannaltaan ollut paras mahdollinen. Paineita ei ollut kerääntynyt kuitenkaan liikaa.

- Kyllähän niitä jonkun verran on kerääntynt, mutta pelkäsin kyllä pahempaa, Niinistö myönsi.

Kakkospaikan kärkkyjillä jännät paikat

Gallupien mukaan Niinistön jälkeen kakkossijasta kisaavat Vihreiden Pekka Haavisto ja Keskustan Paavo Väyrynen. Väyrynen piti kampanjansa päätöstilaisuuden Finlandia-talolla, johon keskustan ehdokas asteli musiikin saattelemana. Tilaisuus alkoi Uudenmaan maakuntalaulun yhteislaulannolla. Väyrynen ei usko gallupeja.

- Tilannehan on jännittävä, mutta minä uskon, että kannatukseni on parempi kuin nämä viime aikaiset gallupit ovat esittäneet, Väyrynen sanoi.

Myös Haaviston mielestä tilanne on jännittävä. Hän toivoi runsasta äänestysaktiivisuutta.

- Menkää sinne uurnille. Pelkkä peukku tai Facebook-tykkäys ei riitä. Pitää osoittaa tuki vaaliuurnilla, Haavisto muistutti.

Timo Soini kampanjoi päivän aikana muun muassa Joensuussa ja uskoi myöskin menevänsä toiselle kierrokselle.

- Halusin tulla tänne Eino Poutiaisen maisemille näyttämään, että 40 vuoden jälkeen gallupit joutuvat häpeään niin kuin joutuivat silloinkin, Soini vakuutti.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki toivoi, että jokainen äänestäisi sitä ehdokasta, joka on omasta mielestään paras ehdokas. Myös Eva Biadet ja Sari Essayah päättivät omat kampanjansa kansan parissa pääkaupunkiseudulla.

Päivä päättyi huumoriin

Kolme presidenttiehdokkaista, Haavisto, Lipponen ja Väyrynen, vierailivat päivän päätteeksi vielä MTV3:n suorassa Putous-ohjelmassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Frilander

Lue seuraavaksi