1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

D-vitamiini ja kalsium vähentävät läskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiini- ja kalsiumlisät voisivat auttaa ylipainoisia karistamaan kehosta liikoja rasvoja. Lisät näyttäisivät vähentävän lähinnä sisäelinten ympärille kertyvää viskeraalista rasvaa, jota pidetään erityisen suurena terveysriskinä.

terveys
Vitamiinipillereitä ja kalanmaksaöljyä kapseleina.
Sanna Pirkkalainen / Yle

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 170 keskimäärin 40-vuotiasta ylipainoista aikuista joi päivittäin kolme lasillista vitaminoitua appelsiinimehua tai tavallista mehua. Lasillinen vitaminoitua mehua sisälsi 350 mg kalsiumia ja 100 IU:ta D-vitamiinia.

Neljän kuukauden aikana osallistujat laihtuivat noin 2,5 kiloa riippumatta siitä joivatko he vitaminoitua vai tavallista mehua. Vatsan seudun tietokonekuvauksissa sen sijaan ilmeni, että kalsiumilla ja D-vitamiinilla vahvistettua mehua juoneiden sisäelinten ympärillä oli selvästi vähemmän viskeraalista rasvaa kuin vertailuryhmäläisillä.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ne pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin havaitut muutokset voi varmuudella yhdistää kalsium- ja D-vitamiinilisiin. Jos yhteys kuitenkin varmistuu, voisi kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisääminen kannattaa myös laihdutusmielessä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi