1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska: Armenian kansanmurhan kiistäminen on rikos

Ranskan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka määrää Armenian vuoden 1915 kansanmurhan kiistämisen rangaistavaksi teoksi. Turkki on raivoissaan laista, ja on uhannut Ranskaa pysyvillä seuraamuksilla, mikäli esitys hyväksytään.

Ulkomaat

Ylähuone, senaatti, hyväksyi lakiesityksen äänin 127 - 86. Parlamentin alahuone hyväksyi esityksen jo joulun alla.

Turkki veti tuolloin lähettiläänsä Pariisista ja jäädytti poliittisen ja sotilaallisen yhteistyön Ranskan kanssa.

Laki vaatii vielä presidentti Nocolas Sarkozyn vahvistuksen.

Turkin edeltäjävaltion Osmanien valtakunnan joukot surmasivat jopa puolitoista miljoonaa armenialaista vuosina 1915 - 1916 . Turkin mielestä sadan vuoden takainen konfliktin tulkinta pitäisi jättää historioitsijoille. Turkki ei hyväksy kansanmurha-käsitettä, sillä osmannisotilaat eivät sen mielestä tahallisesti pyrkineet surmaamaan armenialaisia.

Hyväksytyn lakiesityksen mukaan armenialaisten joukkosurmaa olisi pidettävä kansanmurhana, ja sen kiistäminen johtaisi jopa vankeusrangaistukseen. Enimmäisrangaistus olisi vuosi vankeutta ja 45 000 euroa sakkoja.

Turkissa lakiesitystä pidetään presidentti Nicolas Sarkozyn vaalitemppuna, jolla hän kalastelee ääniä ensi vuoden presidentinvaaleihin noin puolelta miljoonalta Ranskassa asuvalta armenialaistaustaiselta kansalaiselta.

Maiden välien kiristyminen voi vaikeuttaa esimerkiksi Turkin pyrkimystä päästä EU:n jäseneksi.

Turkin oikeusministerin Sadullah Erginin mukaan Ranska tekee pahan virheen ja osoittaa täydellistä kunnioituksen puutetta Turkkia kohtaan. Armenia taas kehuu Ranskan päätöstä historialliseksi voitoksi ihmisoikeuksille.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi