Ruotsalaistutkimus: Kuitupitoinen aamiainen terästää muistia

Aamiaisella nautittu kuitupitoinen leipä pitää lähimuistin terävämpänä ja suorituskyvyn parempana kuin vaalea leipä, sanoo ruotsalainen tutkimus. Lundin yliopistossa tehdyt kokeet osoittivat, että ero oli huomattava.

terveys
Ruisleipiä leipomon liukuhihnalla.
Mika Kanerva

Tutkija Anne Nilsson sanoo, että runsaasti kuituja sisältävä ruoka pitää veren sokeritason sopivana koko aamupäivän ajan. Vaalea leipä sen sijaan aiheuttaa tasoon piikin, josta ei tutkimuksen mukaan ole aivoille hyötyä, vaan se päinvastoin aiheuttaa elimistölle stressiä.

Nilssonin tutkijaryhmä on selvittänyt 40 - 70-vuotiaiden koehenkilöiden lyhyt- eli työmuistin toimivuutta sekä keskittymis- ja havainnoimiskykyä aamiaisen ja lounaan välillä.

Kuitupitoista leipää syöneiden tulokset olivat keskimäärin kahdeksan prosenttia paremmat kuin verrokkiryhmällä. Nilsson sanoo, että erolla on huomattava merkitys esimerkiksi autoa ajettaessa. Suurimmillaan ero on pari tuntia aamiaisen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset