Francon ajan julmureita jahdannut Baltazar Garzon selvinnee syytteestä

Espanjalainen oikeusistuin lienee luopumassa tuomari Baltazar Garzonin syytteistä, joiden mukaan hän oli ylittänyt valtuutensa yrittäessään nostaa syytteitä diktatuurin aikaisista rikoksista.

Baltazar Garzon oikeussalissa oikeudenkäyntinsä ensimmäisenä päivänä 17. tammikuuta. Kuva: Javier Lizon / EPA

Jutun syyttäjä sanoi oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä, että puolustuksen perustelut ovat painavia eikä oikeusjuttua kannata enää jatkaa. Siksi hän pyysi siitä luopumista.

Garzonin katsottiin ylittäneensä valtuutensa, kun ajoi rangaistuksia ihmisille, jotka oli vapautettu vastuusta kenraali Francisco Francon kuoleman jälkeen säädetyn syytesuojalain perusteella. Garzonin mukaan diktatuurin aikana tehtiin rikoksia ihmisyyttä vastaan, joista vuoden 1977 laki ei vapauta.

Hän alkoi kuusi vuotta sitten vaatia Espanjaan totuuskomissiota, joka selvittäisi Francon ajan julmuudet. Hänet pidätettiin toissa vuonna tehtävistään, koska hänellä ei katsottu olleen oikeutta määrätä tutkimuksia vuosien 1936 - 1939 sisällissodan joukkosurmista.

Garzonin arvostelijat sanovat hänen repivän suotta auki vanhoja haavoja. Häntä puolestaan tukevat muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

Garzonia uhkasi uran loppuminen

Garzonin asianajaja sanoi oikeudenkäynnin alkajaisiksi, ettei syytteelle ole pohjaa, sillä sen nostaneet kaksi oikeistoryhmää eivät ole suoraan asianosaisia. Garzonin asianajaja myös kyseenalaisti oikeusistuimen päätuomarin puolueettomuuden.

Seitsemän tuomarin neuvostolla on nyt viikko aikaa puntaroida todisteita, elleivät he päätä saman tien, ettei tapauksen käsittelyä jatketa.

Tuomittuna Garzon voisi menettää asianajo-oikeutensa jopa 20 vuodeksi. Hän on Espanjan kuuluisin asianajaja, joka muun muassa ajoi tuomiota Chilen diktaattorille Augusto Pinochetille.