Piraattiesto purjehtii lakiin

Piraattiestosta on tiistaina ehdotettu omaa pykäläänsä Suomen lakiin. Helsingin käräjäoikeus teki aiemmin tässä kuussa päätöksen, joka pakottaa teleoperaattori Elisan estämään Pirate Bayn palvelimille pääsyn.

Kotimaa

Tulevien oikeusvääntöjen varalle on tekeillä aivan lakipykälä tuomioistuimien ohjenuoraksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen tekijänoikeustoimikunta luovutti asiasta ehdotuksen ministeri Paavo Arhinmäelle.

Lakitekstiin kirjattaisiin, että oikeus voi määrätä teleoperaattorin estämään asiakkailtaan pääsyn tekijänoikeutta loukkaavalle sivustolle. Tällä haavaa laki ei anna yksiselitteisiä askelmerkkejä siihen, miten oikeus voi puuttua verkkopiratismiin.

Elisa on valittanut Pirate Baytä koskevasta estosta hovioikeuteen. Samaan aikaan musiikkituottajat vaativat myös Soneraa ja DNA:ta piraattiestoon.

Tekijänoikeustoimikunnan mietintöön tuli yksi eriävä mielipide. Teleoperaattoreita edustava jäsen ei soisi lakitekstiin minkäänlaista säädöstä piraattiestosta. Yksi keskeisistä ongelmista on, että netinkäyttäjä pystyy varsin yksinkertaisesti kiertämään eston.

Yhdysvalloissa on samaan aikaan tekeillä niin kutsuttu SOPA-laki, joka sisältää samanlaisen ehdotuksen piraattiestosta - oikeus voi määrätä teleoperaattorin estämään pääsyn tekijänoikeutta loukkaavalle sivustolle. Amerikkalaista lakiehdotusta vastustettiin hiljattain suurimittaisesti, kun englanninkielinen Wikipedia pimeni protestina ja Google ohjasi surffaajat etusivultaan lakiehdotusta vastustavaan adressiin.

Tekijänoikeustoimikunnan puheenjohtaja Niklas Bruun sanoo, että suomalainen lakiehdotus pyrkii olemaan oikeudenmukaisempi. Lakiehdotuksen mukaan olisi otettava huomioon, miten kulut korvataan: jos itse piraattia ei saataisi Suomen lain eteen, eston maksumieheksi tulisi sitä hakeva taho.

Esimerkiksi meneillään olevassa Elisan tapauksessa oikeudenkäyntikuluja ja eston teknistä toteutusta ei kustantaisi teleoperaattori, vaan musiikkituottajat.

Lähteet: YLE Uutiset