Tuomas Kyrö ei osta itsekuria netistä

Kirjailijan työ on joskus kiusauksia täynnä - tietokoneella kun voi tehdä paljon muutakin mukavaa kuin kirjoittaa. Maksullinen, yhdysvaltalaisten kirjailijoiden suosima ohjelma katkaisee nettiyhteyden halutuksi ajaksi.

Kuva: Freedom Anti-Social

Menestyskirjailijoista muun muassa brittiläiset Zadie Smith ja Nick Hornby sekä kanadalainen Naomi Klein ovat kehuneet vuolaasti maksullista Freedom-nimistä ohjelmaa, joka katkaisee tietokoneelta nettiyhteyden halutuksi ajaksi.

Osa jopa väittää, ettei saisi kirjojaan valmiiksi ilman tätä apuvälinettä. Itsekuri kun ei riitä pysymään poissa houkuttelevilta nettisivuilta.

Kirjailija Tuomas Kyrö tunnistaa kiusauksen eksyä tekstinkäsittelyohjelmasta ihan muiden harrasteiden pariin.

- Kun alkaa herpaantua siitä, mitä on tekemässä, mikä on yleensä noin 42 minuutin kohdalla aloituksesta, niin toki se on Facebook ja Youtube hakusanoilla München - 1972 - Lasse Viren. Tai sitten Pulttibois ja Manitbois, mutta se on ihan tarpeellinen aivojen tyhjennys silloin tällöin.

- Kyllä sellaisiakin päiviä on, että sitä Peteliuksen ja Kallialan filosofointia on tullut katsottua aika monta jaksoa.

"Pyydän lapsia piilottamaan nettitikun"

Kyrön mukaan esto-ohjelmaa tehokkaampi työkalu on kuitenkin tarpeeksi lähellä oleva deadline, joka pakottaa tekemään työt valmiiksi. Nettiyhteyden saa myös halutessaan poikki perinteisemmin keinoin.

- Mulla nettiyhteys vaatii sellaisen tikun usb-porttiin. Voin pyytää lapsiani piilottamaan sen tikun, jos Youtube ihan lähtee käsistä.

Kysyntää itsekuriohjelmille tuntuu kuitenkin riittävän. Jos konetta on pakko käyttää esimerkiksi tiedonhakuun, tarjolla on myös kevyempi versio nimeltään Antisocial. Se sulkee vain niin sanotun sosiaalisen median palvelut. Kyrö ei kuitenkaan lämpene ajatukselle.

- Kyllä minulle ainut oikea Antisocial on Sex Pistolsin kappale. Jotenkin se kuulostaa itsekurin puutteelta. Ehkä tuon äärimuoto on se, että ostetaan rajaton nettiaika ja sitten ostetaan rajaton esto, eikä koskaan pääse nettiin ja se maksaa ihmiselle 80 euroa kuukaudessa, Kyrö karrikoi.