Adoptiovanhemmuus on erityistehtävä

Laki määrittää adoptiovanhemmuudelle tietyt raamit, kuten iän ja parisuhteen laadun. Monen adoptiosta haaveilevan mielestä potentiaalisilta adoptiovanhemmilta edellytetään niiden lisäksi lähes täydellisyyttä. Arvioita tekevien mielestä riman pitääkin olla korkealla.

Kotimaa
Sanna Mäkipää ja Aulikki Haimi-Kaikkonen
Adoptiovanhemmiksi eivät kaikki kelpaa. Teema nousi taas keskusteluun, kun kansanedustaja Antti Kaikkosen ja hänen vaimonsa Satu Taiveaohon loppusuoralla ollut adoptioprosessi kaatui Kaikkosen syytteiden vuoksi. Adoption perusteista ja esteistä kertovat Helsingin kaupungin johtava sosiaalityöntekijä ja adoptiotyöryhmän esimies Aulikki Haimi-Kaikkonen ja adoptiokouluttaja Sanna Mäkipää, joka on adoptiovanhempi itsekin.

Adoptioneuvonnassa viranomaiset arvioivat muun muassa adoptiovanhemmiksi haluavien terveydentilaa, taloutta, asumisolosuhteita, lapsuutta, parisuhdetta, kasvatusperiaatteita ja motiiveja adoptioon. Adoptiokouluttaja Sanna Mäkipään mielestä potentiaalisiin adoptiovanhempiin kohdistuvat vaatimukset eivät ole kohtuuttomia.

- Näen todella tärkeänä sen, että tulevilla adoptiovanhemmilla on joustavuutta ja valmiuksia ottaa lapsi vastaan juuri sellaisena kuin hän on, eivätkä he laita ennakkoon kovin tiukkoja toiveita lasta kohtaan, Mäkipää kertoo adoptiovanhemman tärkeimmistä ominaisuuksista.

Mäkipään ja Helsingin kaupungin johtavan sosiaalityöntekijän Aulikki Haimi-Kaikkosen mielestä adoptiovanhemmaksi tulemista ei voi verrata tilanteeseen, jossa pariskunta hankkii biologisen lapsen.

- Adoptiovanhemmuus on erityistä vanhemmuutta. On erilainen tilanne ottaa itselle vieraan ihmisen synnyttämä lapsi, jolla on taustallaan monenlaisia traumoja, Haimi-Kaikkonen sanoo.

Hänen mukaansa adoptiovanhemmiksi hakevilla itsellään on usein lapsettomuustrauma.

Adoption etenemiseen tai lykkääntymiseen voi vaikuttaa se, että hakijan elämäntilanne on jollain tavalla stressaava. Sanna Mäkipään mukaan adoptioprosesseissa kyllä siedetään elämän inhimilliset vastoinkäymiset - käsiteltyinä ja työstettyinä.

- Jos esimerkiksi omassa lapsuudenperheessä on ollut vaikeuksia, se voi olla hyvä asia, kun perheeseen ollaan ottamassa toista menetyksiä kohdannutta ihmistä. Mutta näiden asioiden tulee olla käsiteltynä sellaiselle tasolle, etteivät ne ryöpsähdä päälle niin, että vanhempi ja lapsi ovat samaan aikaan kriisissä, Mäkipää sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset