Näin keskusteltiin: Lukijoiden mielestä adoptio ei ole kaikkien oikeus

Adoptiovanhemmilta edellytetään iän ja parisuhteen lisäksi tiettyjä ominaisuuksia. Monen adoptiosta haaveilevan mielestä potentiaalisten adoptiovanhempien on oltava lähes täydellisiä. YLE Uutisten keskustelijat ovat pitkälti samoilla linjoilla viranomaisten kanssa.

Osallistu

Nimimerkki luonnollinen isä huomauttaa, että koko adoptiokeskustelu on lähtenyt väärille raiteille.

- Pidän täysin pöyristyttävänä lähtökohtaa, että adoptio olisi aikuisten oikeus. Lähtökohtana tulee olla, että lapsella on "oikeus" päästä mahdollisimman hyvään ja turvalliseen perheeseen. Jos halukkaita perheitä on enemmän kuin lapsia, valitaan lapsille lasten kannalta parhaat perheet, objektiivisin kriteerein, luonnollinen isä kirjoittaa.

Hän sanoo hyväksyvänsä myös homoperheen lasten kasvattajaksi.

- Jos lapsen kannalta paras perhe on homoperhe, hyväksyn sen. Jos paras perhe on kaksitoistalapsinen suurperhe, hyväksyn sen. Jos paras on toinen adoptiolapsi samaan perheeseen, hyväksyn sen. En kuitenkaan hyväksy sitä, että kaikilla perheillä tai pareilla - olivatpa homoja, heteroita, nuoria tai vanhoja - olisi subjektiivinen oikeus lapseen.

Tuoppi77 pohtii lapsen hankkimista yleisemmällä tasolla.

- Ihan ekana kannattaisi miettiä miksi halutaan lapsi? Tuttavaperheillä on näkynyt valitettavasti sellaista että ihastutaan, rakastutaan ja kun huuma alkaa haihtua - hankitaan koira. Lemmikkieläimen hoivaaminen jaksaa kiinnostaa muutaman vuoden ja kohta pitää hankkia lapsi...Me haluamme vain sen "koiranpennun josta kouluttaa haluamamme". Lemmikin joka tuottaa itselle iloa, Tuoppi77 sanoo.

Lopulta Tuoppi77 myöntää ymmärtävänsä täysin, että adoptiovanhemmuutta tarkastellaan suurennuslasin läpi. Hänen mukaansa samalla suurennuskertoimella tulisi kuitenkin tarkastella myös biologisesti hankittuja lapsia.

Nimimerkki Statuslapsia käy sääliksi arvelee, että moni hankkii lapsia vain oman imagonsa takia.

- On hankittava hieno auto, rotukoira ja upea asunto ja luonnollisesti pari lasta, jotta kuva olisi täydellinen. Tuolloin lapset ovat vain statussymboli, nimimerkki kirjoittaa.

Nimimerkki Adoptiovanhempi huomauttaa, ettei adoptiovanhempienkaan tarvitse aivan täydellisiä olla.

- Ei adoptiovanhemmilta mitään täydellisyyttä edellytetä. Ihan tavallinen riittää. Adoption valmistelu saattaa tuntua syynäykseltä, mutta itse näen selvitykset lapsen edun varmistamisena.

Lähteet: YLE Uutiset