Japani suunnitteli salaa Tokion evakuointia Fukushiman takia

Japanin hallituksella oli viimekeväisen ydinvoimalaonnettomuuden aikana salainen suunnitelma, jonka mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä olisi evakuoitu kodeistaan. Pahimmassa tapauksessa asukkaat olisivat joutuneet lähtemään muun muassa Tokiosta, kertoo uutistoimisto AP:n käsiinsä saama raportti.

Ulkomaat
Ihmisiä jonossa, etummaisena lapsi, josta valkopukuinen hoitaja tai lääkäri mittaa säteilyarvoja laitteella.
Lääkintähenkilökunta mittasi asukkaiden säteilyarvoja evakuintikeskuksessa Fukushiman kaupungissa maaliskuussa 2011.Asahi Shimbun / EPA

Julkisuuteen vuotanut hallituksen salainen asiakirja on uusi todiste niille, jotka ovat syyttäneet hallitusta tietojen salailusta Fukushiman ydinonnettomuuden yhteydessä. Samalla on herännyt epäilyjä siitä, olisivatko viranomaiset todellisuudessa kyenneet kansalaisten massiiviseen evakuointiin.

Kaksi viikkoa Fukushiman turman jälkeen laadittu raportti oli Japanin tuolloisen pääministerin Naoto Kanin tilaama. Maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamassa onnettomuudessa kolme ydinreaktoria oli sulanut ja voimalan suojarakenteet olivat räjähtäneet.

Raportin laatimisen aikaan ei ollut varmaa, saisivat pelastustyöntekijät reaktorit hallintaansa. Evakkoon oli lähtenyt noin 59 000 asukasta 20 kilometrin säteellä Fukushimasta.

Raportin koonnut ydinenergiakomissio osoitti taulukoin ja mallikuvin, että laajemmat evakuoinnit olisivat tarpeen, jos reaktoreissa tapahtuisi räjähdys tai tilanne muuten pahenisi. Tuolloin pakkoevakuoitu alue olisi ulotettu 170 kilometrin päähän voimalasta, ja vapaaehtoista lähtemistä olisi suositeltu vielä 250 kilometrin päässä.

Raportissa varoitettiin, etteivät evakuoidut alueet ehkä olisi ihmiselle turvallisia useisiin vuosikymmeniin.

Raportti on yhä salainen

Kan oli jo saanut raportin, kun hän ja muut viranomaiset vakuuttivat, ettei laajojen evakuointien valmistelulle ollut tarvetta.

Tietoja raportista alkoi tihkua julkisuuteen vasta tässä kuussa, kun Japaniin muodostettiin riippumaton tutkimusryhmä selvittämään mahdollista salailua ydinturman yhteydessä.

Hallitus on edelleen kieltäytynyt julkistamasta raporttia, vaikka onkin epäsuorasti myöntänyt sen olemassaolon. Kansalaisia on turha pelotella, perusteli ydinkriisin hoidosta vastuussa oleva ministeri Goshi Hosono, kun Japanin uutistoimisto Kyodo kysyi syitä raportin salaamiseen.

Uutistoimisto AP kertoo saaneensa raportin hallituslähteestä, joka haluaa pysyä nimettömänä.

Lähteet: AP