Irak vaatii Hadithan joukkosurmasta vapautettua oikeuteen

Irak vannoi keskiviikkona nostavansa oman oikeudenkäynnin siviilien surmasta syytettyä amerikkalaissotilasta vastaan. Sotilas pääsi käytännössä rangaistuksetta alkuviikosta, kun hän myönsi sotaoikeudelle syyllistyneensä velvollisuuksiensa laiminlyöntiin.

Ulkomaat

Sopimus päätti oikeudenkäynnin, jossa käsiteltiin Irakin Hadithassa 2005 tehtyä joukkosurmaa.

Sotaoikeus tuomitsi tiistaina ylikersantti Frank Wuterichin 90 päivän vankeuteen, jota ei kuitenkaan pantu täytäntöön hänen pidätysaikansa vuoksi. Lisäksi hänen sotilasarvonsa alennettiin sotamieheksi. Tulonmenetykseen häntä ei kuitenkaan tuomittu.

Irakissa Wuterichin vapautusta ei ymmärretty.

- Emme pidä rangaistusta sopivana verrattuna rikoksiin, joihin hän syyllistyi, sanoi Irakin pääministerin tiedottaja Ali Mussawi.

Wuterich johti merijalkaväen yksikköä, joka syyllistyi Hadithassa 2005 marraskuussa 24 aseettoman siviilin surmaan. Siviilit tapettiin kostoksi yksikön sotilastoverin kuolemasta. Kymmenen uhreista oli naisia ja lapsia, joista osa surmattiin heidän kodeissaan telotustyyliin päähän ampumalla.

Alun perin siviilien surmista ja niiden peittelystä syytettiin kahdeksaa sotilasta, mutta kuuden syytteet on hylätty, ja yksi vapautettu syytteistä.

Hadithan surmat tahrasivat Yhdysvaltain Irak-operaation julkisuuskuvaa ja aiheuttivat kansainvälisen vastalauseryöpyn.

Lähteet: AP, AFP, Reuters