1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:n komissio: Somesta päästävä myös eroon

EU:n komissio haluaa uudistaa vuodelta 1995 peräisin olevia tietosuojasääntöjä. Uudistuksella pyritään siihen, että esimerkiksi sosiaalisesta mediasta olisi päästävä eroon nykyistä helpommin. Tarkoituksena on näin vahvistaa kansalaisten yksityisyydensuojaa.

Kuva: YLE

Suuri osa somen, sosiaalisen median, käyttäjistä haluaa jossain vaiheessa päästä eroon palvelusta. Omien tietojen poistaminen tai muuttaminen on monessa internet-palvelussa kuitenkin vaikeaa.

EU:n komission esittämän uudistuksen jälkeen verkkopalveluiden käyttäjät voisivat hallinnoida nykyistä helpommin verkossa olevia tietojaan ja poistaa niitä verkosta, ellei niiden tallentamiseen ole perusteltua syytä.

Poistamisoikeus koskisi esimerkiksi nimeä, valokuvaa, pankkiyhteystietoja ja verkossa julkaistuja postauksia riippumatta siitä, liittyvätkö ne yksityiselämään vai ammatilliseen tai julkiseen toimintaan.

Määräysten rikkomisesta internet-yritykset voisivat saada jopa miljoonan euron sakot.

Jatkossa henkilötietojen käsittelyyn tarvittaisiin aina asianomaisen henkilön lupa. Pelkkä oletus, että asianomaisella ei ole mitään tietojenkäsittelyä vastaan, ei riitä. Ehdotus linjaa myös henkilötietojen käyttöä oikeustoimitapauksissa.

Ehdotus velvoittaisi yritykset ja organisaatiot ilmoittamaan niihin kohdistetuista vakavista tietoturvaloukkauksista viranomaisille mahdollisimman pian, mahdollisuuksien mukaan vuorokauden sisällä niiden tapahtumisesta.

Komission ehdotus menee Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston käsittelyyn. Voimaan ehdotus tulee kahden vuoden kuluttua hyväksymisestä.