Suomalaisia ei päästetty tarkastamaan Kingiseppin tehdasta

Eurochemin lannoitetehdas Venäjän Kingiseppissä kiistää olevansa Suomenlahden fosforipäästöjen lähde. Viime viikolla julkisuuteen tulleiden Itämeren suojelukomission Helcomin tietojen mukaan alueelta pääsee vuosittain Suomenlahteen tuhat tonnia fosforia. Tehdas ei päästänyt kuitenkaan asiaa tutkineita suomalaisasiantuntijoita käymään keskiviikkona tehtaalla.

Ulkomaat
Kartta, johon merkitty Kingiseppin tehtaan sijainti.
Kingisepp sijaitsee lähellä Viron rajaa ja Suomenlahden rannikkoa.YLE Uutisgrafiikka
Kingiseppin lannoitetehdas.
Suomenlahden eteläpuolella Kingiseppissä toimiva venäläinen Eurochemin lannoitetehdas kiistää olevansa fosforipäästöjen lähde. Itämeren suojelukomission Helcomin mukaan alueelta pääsee Suomenlahteen tuhat tonnia fosforia vuodessa. Tehdas sanoo selvittävänsä asian suomalaistutkijoiden kanssa - mutta ei päästänyt heitä keskiviikkona tehtaalle.

Eurochemin lannoitetehdas aikoo selvittää päästölähteen. Yleisradion kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan yhtiö on valmis teettämään ja maksamaan laajan kansainvälisen tutkimuksen, jonka avulla päästölähde selviäisi.

- Aika erikoista on se, että asiaa tähän asti tutkineita suomalaisia asiantuntijoita ei päästetty tänään tehtaalle ollenkaan, sillä perusteet eivät kuulemma olleet riittävät, Manninen kertoi keskiviikkona.

Kingiseppin tehtaalla väitettiin Mannisen mukaan, että Helcomin tutkimustulokset julkistettiin liian aikaisin, eikä niille ole riittävää tieteellistä pohjaa.

"Päästöjä on, mutta on syy jonkun muun"

Kingiseppin laitosta on uudistettu 10 vuoden aikana ja fosforipäästöt ovat yhtiön mukaan koko ajan vähentyneet ja määrä on nyt alle 20 tonnia vuodessa.

- Päästöjen määrä haluttiin tänään tehtaalla todistaa hakemalla vesinäytteitä eri paikoista. Näytteiden perusteella vuotuinen päästötaso asettuu noin 35 tonnin hujakoille, mutta ei lähellekään 1 000 tonnia.

Mannisen mukaan yhtiö ei kiistä, etteikö Helcomin tutkimustulos voisi pitää paikkansa. Tehdas on kuitenkin sitä mieltä, että päästölähde on joku muu kuin Eurochemin lannoitetehdas. Vaihtoehdoksi tarjotaan joko muuta yritystoimintaa tai maataloutta.

- Yksi vaihtoehto voisi olla tällä alueella oleva, kauan sitten lopetettu fosforikaivos, jota ei ole vielä kyetty tutkimaan, Manninen kertoo.

Fosforikaivoksen ympärillä on valtavia jätekipsivuoria, mutta yhtiön mukaan ne eivät ole niin suuria, että ne voisivat yksin selittää näitä korkeita lukuja.

Lähteet: YLE Uutiset