1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työpaikoilla yli 100 000 huumetestiä vuodessa

Työpaikkojen huumetestit ovat yhä lisääntyneet. Työnantajat teettävät huumetestejä etenkin kuljetusalalla, valvontaan ja turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä ja terveydenhuollossa.

Kuva: YLE

Työpaikkojen huumetestausta säätelevä laki on ollut voimassa vuodesta 2004. Alkuaikoina testattiin kymmenisen tuhatta työntekijää vuodessa. Tätä nykyä huumetestejä tehdään yli 100 000 vuodessa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Kimmo Kuoppasalmi.

Hänen mukaansa kasvu on seurausta työpaikoille laadituista päihdeohjelmista.

- Tupakoinnin suhteen tehdään savuttomia työpaikkoja. Liikenteessä haluttaisi alkoholi kokonaan pois. Tämä sama ajattelu ulottuu myös työpaikoille. Tehdään päihdeohjelma, jossa tavotteena on päihteettömyys eli se, että ei käytetä muuta kuin lääkkeitä, joita lääkäri on hoidollisista syistä määrännyt, Kuoppasalmi kuvaa.

Testien määrä liki huipussaan

Laki sallii huumetestit rekrytointivaiheessa, mutta myös silloin, jos työtenkijää on syytä epäillä huumeiden käytöstä. Huumetestiin voi joutua etenkin kuljetusalalla, energia-alalla, valvontaan ja turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä ja terveydenhuollossa.

THL:n ylilääkäri uskoo, että testien määrä alkaa olla liki huipussaan.

- Luulen, ettei määrä tästä enää kovin paljoa nouse. Näistä testeistä käytännössä kuitenkin hyvin pieni osa on positiivisia, noin 1-2 prosenttia. Ennaltaehkäisevä vaikutus ja viesti siitä, että työpaikka on päihteetön, on ehkä kaikkein tärkein, Kuoppasalmi pohtii.