Aamun kirjassa Emmi Itärannan Teemestarin kirja

Makea vesi on loppumassa maailmasta, siitä on tullut kaiken arvon mitta. Teemestarin kirjassa eletään kaukana tulevaisuuden Pohjois-Suomessa, jossa kasvaa teepensaita. Ilmastomuutoksen takia talvia ei enää ole ja napajäätiköt ovat sulaneet. Sotilasvalta säännöstelee vedenkäyttöä ja hallitsee pelolla.

Ylen aamu
Aamu-tv:n vieraana esikoiskirjailija Emmi Itäranta.
Makean veden loppuminen uhkaa tulevaisuuden ihmisiä esikoiskirjailija Emmi Itärannan romaanissa Teemestarin kirja. Itäranta oli Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Romaanin päähenkilö ja kertoja on nuori suomalaisnainen Noria, josta tulee teemestari hänen isänsä kuoltua. Teeseremonia on lähes ainoa mikä on säilynyt sukupolvesta toiseen maailmassa, josta kirjat ovat kadonneet. Emmi Itäranta luo kiehtovan aikajanan, jonka toinen pää ulottuu meistä kauas tulevaisuuteen ja toinen kauas menneeseen, ikiaikaiseen zeniläisyyteen. Ihmiset ovat vain hiekanjyviä ajanvirrassa.

Esikoiskirjailija Emmi Itärannan luoma maailma on kova. Teemestarin kirja on tulevaisuuden varoittava kauhukuva. Ainoa henkinen pakopaikka on hiljentyminen teeseremoniaan. Kaiken tämän Itäranta kuvaa kauniilla ja seesteisellä kielellään. Hän kysyy, voiko jossain olla maailma, jossa ihmisten ei tarvitse valita puoliaan, jossa kaikki voivat istua juomassa teetä ilman että valta kuuluu yksille ja pelko toisille.

Emmi Itäranta ( s. 1976 )

Teemestarin kirja ( 2012 )

Lähteet: YLE uutiset / Nadja Nowak ja Seppo Puttonen