Kumman taakse?

Helsingin ydinkeskustan kahdessa ravintolassa sunnuntai oli yhtä juhlaa, mutta arki alkoi tylymmin. Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kampanjatoimistojen oli nollattava peli nopeasti. Jaossa on satoja tuhansia ääniä, joita pelistä pudonneet puolueet eivät testamenttaa kummallekaan, eikä testamenteilla olisi mitään merkitystäkään. Äänestäjä on presidentinvaalin kuningas.

vaalit
Riikka Uosukainen
YLE

Pudonneilta ehdokkailta kysyttiin sunnuntai-iltana, ketä he äänestävät toisella kierroksella. Vastauksia saatiin kaksi: Sari Essayah liputti Niinistön puolesta ja Paavo Arhinmäki Haaviston.

Keskustan Timo Laaninen ja perussuomalaisten Matti Putkonen ovat varoitelleet saaneensa kentältä viestejä, ettei uurnille meno houkuta lainkaan, kun oma ehdokas on pois pelistä.

Mutta Niinistön ja Haaviston joukoissa ei anneta periksi. Haavisto kosiskeli jo sunnuntaina puheissaan perussuomalaisia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puolestaan muistuttelee maanantain Suomenmaassa keskustalaisia vanhoista hyvistä ajoista. "Meillä oli niin hyvä hallitusyhteistyö. Toivon, että samaa henkeä voisi olla myös eteenpäin", kujertelee Katainen sanomalehti Suomenmaassa.

Hallituskumppani SDP voisi hermostua tällaisestä puheesta, mutta hekin puuhaavat omia kuvioitaan kakkoskierrokselle. Torstaina kokoontuva SDP:n puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous on kutsunut kuultavakseen molemmat ehdokkaat. Mitään kantaa demarit tuskin ehdokkaisiin ottavat, mutta muistuttavat työhönottohaastattelullaan näyttävästi kodittomista demariäänestäjistä.

Kaupankäynti on siis alkanut, kampanjavankkurit on valjastettu ja etelästä matka käy pohjoiseen. Lappilaiset äänestäjät saavat heti alkuviikosta ihmetellä Pahvi-Saulia ja LIve-Pekkaa.

Toinen kierros vasta kerää kierroksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Riikka Uosukainen