1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nyky-Italia ihastuttaa ja vihastuttaa dokumentintekijöitä

Docpoint-elokuvafestivaaleilla esitetään tänä vuonna useita italialaisia dokumenttielokuvia. Nyky-Italian epäkohdista kertova humoristinen Italy - Love it or leave it leikittelee Italian kliseillä. Suomessa viraileva ohjaaja Gustav Hofer sanoo, että viihdyttämällä elokuva saa parhaiten viestinsä läpi.

Kulttuuri
Italy - Love it or leave it -elokuvan lehdistökuvaa.
Italy - Love it or leave it -elokuvan lehdistökuvaa.Docpoint / Press

Italy - Love it or leave it kertoo Italian vastakohdista ja ristiriidoista: korruptiosta, seksiskandaaleista, mafiasta ja työttömyydestä, sekä toisaalta vahvoista sosiaalisista siteistä, vastarinnasta ja kulttuurista. Elokuva kysyy, miten maassa, jossa on näin paljon vialla voi elää?

- Kun matkustimme ympäri maailmaa edellistä elokuvaa Suddenly, last winter tehdessämme, tapasimme paljon nuoria italialaisia, jotka olivat lähteneet maailmalle. Ja kuva maailmalla Italiasta perustuu joko sen hienoon menneisyyteen tai sitten entisen pääministerin Silvio Berlusconin skandaaleihin. Halusimme päivittää kuvan Italiasta, sanoo Docpoint-festivaaleilla vieraileva elokuvan toinen ohjaaja Gustav Hofer.

Dokumenttielokuvan ei tarvitse olla synkkä

Gustav Hofer ja Luca Ragazzi pohtivat elokuvassa, pitäisikö heidänkin muuttaa ulkomaille. Pariskunta lähtee matkalle omaan maahansa ja tutkii kliseisiä mielikuvia Italiasta.

- Elokuvan lähtökohtana olivat kliseet Italiasta. Tarkoituksena oli näyttää, että kliseet eivät ole totta, mutta niissä on totuuden siemen, sanoo Hofer.

Italy - Love it or leave it näyttää, kuinka palkat ovat niin pieniä, että moni nuori aikuinen joutuu Italiassa elämään vanhempiensa avun varassa. Se esittelee sarjan käsittämättömiä kesken jääneitä rakennusprojekteja, joilla huijattiin rahaa. Se kertoo ihmisistä, jotka taistelevat mafiaa, Napolin jäteongelmaa tai median seksististä naiskuvaa vastaan.

Aiheet ovat vakavia, mutta keinot ironisia.

- Viihdyttäminen on meille tärkeä keino, koska dokumentti on elokuvaa ja se on tarkoitettu suurille yleisöille. Ja nauraminen tekee elokuvasta muutenkin houkuttelevamman, koska muuten tarinan kertominen olisi tylsää, kertoo Gustav Hofer.

Italialla on käsillä muutoksen ajat

Dokumenttielokuvaa tehdessä eteen tuli myös positiivisia yllätyksiä. Sisiliassa mafian uhkailema yrittäjä ei esimerkiksi halua lähteä tilaltaan vaan jatkaa rikollisjärjestön vastustamista, koska lähteminen olisi luovuttamista.

- Oli yllättävää tavata ihmisiä, jotka vaikeissakin tilanteissa haluavat jäädä Italiaan ja rakentaa parenpaa kotimaata, sanoo Gustav Hofer.

- Italialaisten pitäisi rakastaa maataan enemmän, jotta he eivät kohtelisi sitä niin huonosti, hän jatkaa.

Elokuvaa tehdessä Italiassa järjestettiin mielenosoituksia pääministeri Silvio Berlusconia vastaan. Nyt Berlusconin aika on ohi.

- Tämä on ihan uusi aika. Lehdissä kirjoittettiin ennen vain skandaaleista, ei oltu totuttu tekemään juttuja epäkohdista.

Helsingin Docpoint-festivaali kestää sunnuntaihin saakka.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu Nurmio