1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaistesti: Ripset räpsyvät halvallakin maskaralla

Halpa ripsiväri voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi kuin kallis. Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentest tutki 13 volyymimaskaraa. Täydellistä tuuheutta ei saavutettu yhdelläkään. Osassa muhii bakteerivaara.

Ulkomaat
Naista meikataan lähikuvassa.
Elina Bäckman / Yle

Riippumattoman Stiftung Warentestin testaamien ripsivärien joukossa oli sekä vedenkestäviä että ei-vedenkestäviä. Erinomaisia testattujen tuotteiden joukossa ei ollut, mutta seitsemän saavutti hyvän arvosanan.

Kuten kosmetiikassa usein, ripsiväreissäkään raha ei laatua ratkaise. Testattujen tuotteiden hintahaarukka oli Saksassa alle kolmesta eurosta 33 euroon. Mukana oli tunnettujen merkkien kuten L´Oréalin, MaxFactorin tai Maybellinen lisäksi pari tuotetta halpaketjuista.

Testin kallein vedenkestävä tuote, Helena Rubinsteinin Lash Queen Mascara Waterproof ei ollut yhtään sen parempi kuin Artdecon Perfect Volume Mascara Waterproof. Hyvien tuotteiden ero hinnassa oli kuitenkin 80 prosenttia.

Harja voi olla bakteerilinko

Stiftung Warentest kritisoi valmistajia ripsivärien pakkauksista. Seitsemässä tuotteen myyntipakkauksessa ei ollut minkäänlaista sinettiä eli alkuperäissuojausta. Ilman muovihuppua ostaja ei voi tietää, onko hän ripsivärin ensimmäinen käyttäjä vai onko joku muu jo mahdollisesti ehtinyt meikata sillä kaupassa.

Ripsistä kulkeutuvat bakteerit altistavat käyttäjäänsä silmätulehduksille. Esimerkiksi Rimmelin Max BoldCurves Exterme Volume & Lift Mascara oli ostettaessa bakteeriton, mutta ei selviytynyt bakteereista testin edessä yhtä hyvin.

Lupaus tuuheuttavasta volyymimaskarasta ei testaajien mukaan tarkoita käytännössä juuri mitään. Testin ulkopuolella vertailtu erittäin edullinen Astor Long Life Mascara oli tuuhea siinä missä muutkin, vaikka sen mainoslauseissa ei volyymistä puhuta mitään.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi