Löfvenistä Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja

Ruotsin metalliliiton puheenjohtaja Stefan Löfven on valittu Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen johtoon. Asiasta ilmoitti puoluesihteeri Carin Jämtin tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä. Puolue vahvistaa nimityksen huomenna.

Ulkomaat
Stefan Löfven
Stefan LöfvenTV4

Sosiaalidemokraattien puoluehallituksen ja puolueen piirijärjestöjen puheenjohtajien odotetaan huomenna perjantaina vahvistavan 54-vuotiaan Löfvenin valinnan, mutta käytännössä valinta on selvä. Hänet nimitetään tehtäväänsä ensi vuoden kevään puoluekokoukseen saakka.

- Hän on vahva johtaja, joka voi johtaa muutosta ja uudistusta, mutta ennen kaikkea hän on hyvä sosiaalidemokraatti, sanoi Carin Jämtin tiedotustilaisuudessa.

Löfven kertoi olevansa iloinen ja ylpeä nimityksestä ja toivovansa, että puolue valitsee hänet huomenna. Hänen mukaansa Ruotsi tarvitsee vahvaa sosiaalidemokratiaa.

Demarit etsivät vakauttajaa

Vielä maanantaina Löfven ilmoitti, ettei ole käytettävissä tehtävään. Löfvenin toivotaan pystyvän yhdistämään sekaisin olevan puolueen, sillä hän on pysynyt erossa puolueen viimeaikaisista kiistoista.

Löfven mainittiin jo vuoden 2010 vaalien jälkeen eronneen Mona Sahlinin seuraajaehdokkaana.

Löfveniä on ay-pomona kuitenkin arvosteltu, koska hänen on nähty vastustavan tasa-arvoeriä, jotka eivät sopineet yhteen metalliliiton palkkatavoitteiden kanssa.

Edellinen demarijohtaja Håkan Juholt erosi lauantaina vain kymmenen kuukautta kestäneen puheenjohtajakauden jälkeen. Kulukorvauksista noussut kohu ja villisti poukkoilleet poliittiset linjaukset pakottivat Juholtin lähtemään.

Koska Löfven ei istu valtiopäivillä sosiaalidemokraatit saavat vielä eräänlaisen kakkosjohtajan toisesta miehestä, valtiopäiväedustaja Sven-Erik Österbergistä, jolla ilmeisesti oli keskeinen rooli Juholtin kaatamisessa. Värittömän oloinen Österberg joutuu näillä näkymin hoitamaan muun muassa valtiopäivien puoluejohtajakeskustelut.

Lähteet: YLE Uutiset