Hyppää sisältöön

Implanttikohufirman omistaja pidätettiin

Ranskan poliisi on pidättänyt kelvottomia silikoni-implantteja myyneen yrityksen perustajan Jean-Claude Mas'n. Poliisi aloitti viime kuussa tutkimuksen siitä, onko PIP-yritys aiheuttanut tahallisesti hengenvaaraa implantit asennuttaneille naisille.

Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranskalaiset lääkärit ovat rekisteröineet 20 syöpätapausta PIP-implanttien käyttäjillä. Tutkimuksissa ei ole toistaiseksi selvinnyt, onko implanteilla ollut vaikutusta syövän puhkeamisessa.

Implantit vedettiin Euroopan markkinoilta toissa vuonna, kun tietoon oli tullut, että yhtiö oli käyttänyt teollisuussilikonia lääketieteelliseen käyttöön kelpaavan silikonin sijasta.

Mas on myöntänyt, ettei yhtiö silikoni ollut viranomaisten hyväksymää. Hän kuitenkin kiistää, että siitä olisi ollut terveyshaittaa.

PIP-implantit on noin 400 000 naisella lähes 70 maassa. Muun muassa Ranska, Saksa, Brasilia ja Venezuela ovat suositelleet niiden poistamista. Esimerkiksi Britannia ei pidä poistoa tarpeellisena. Myös se vaihtelee, maksaako valtio leikkauksen.

Maailman terveysjärjestö WHO otti asiaan ensi kertaa kantaa viime viikolla. Se kehotti naisia keskustelemaan lääkärinsä kanssa, jos he ovat huolissaan terveytensä vuoksi. Sen mukaan todisteet PIP-implanttien repeämisriskistä ovat kuitenkin vasta viitteellisiä ja vaihtelevat eri maissa.

Yksityisiä oikeusjuttuja on nostettu kolmessa maassa yhteensä yli 450.