Guatemalan entinen diktaattori joutuu oikeuden eteen

Guatemalalainen tuomari on päättänyt, että Guatemalan entistä diktaattoria Efrain Rios Monttia vastaan on riittävästi näyttöä, jotta hänet voidaan haastaa oikeuteen sisällissodan aikaisista julmuuksista.

Ulkomaat
Guatemalan entinen diktaattori Efrain Rios Montt tammikuussa 2012.
Saul Martinez / EPA

Tuomari Patricia Flores määräsi 85-vuotiaan Rios Monttin kotiarestiin. Floresin mukaan syyttäjällä on vahvaa näyttöä siitä, että Guatemalan sisällissodassa tuhottiin mayakyliä juuri Rios Monttin käskystä.

Guatemalan totuuskomissio arvioi, että 36-vuotisessa sisällissodassa tapettiin 200 000 ihmistä. Rios Montt oli diktaattorina puolentoista vuoden ajan vuosina 1982 - 1983, jota pidetään erityisen verisenä vaiheena.

YK:n tukema tutkimusryhmä on todennut, että hallitus kohdisti suoranaisen kansanmurhakampanjan lähinnä köyhiin alkuperäisasukkaisiin. Rios Montt tunnettiin poltetun maan taktiikasta, jolla hän pyrki hävittämään vasemmistosissien suojapaikat. Monien siviilien kohtaloksi koitui myös jääminen hallituksen ja sissien ristituleen.

Sota päättyi vuonna 1996. Rios Monttilla on ollut parlamentin antama syytesuoja, mutta se kumottiin, kun hänen perustamansa oikeistopuolue menetti asemansa viime syyskuun vaaleissa.

Lähteet: AFP, Reuters