Aamun lehdet

Perjantain lehdet pohtivat presidenttiehdokkaita ja vaaleja sekä kiistellyn kuntauudistuksen onnistumismahdollisuuksia.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

(siirryt toiseen palveluun)Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) arvioi pääkirjoituksessaan presidenttiehdokkaita niiden äänestäjien silmin, joille kumpikin ehdokas on väärä.

Lehden mukaan pohjoissuomalaisesta näkökulmasta asetelma voi näyttää siltä, että vastakkain ovat helsinkiläinen herraspoika ja espoolaistunut kauppalanousukas.

"Korpikylissä kysytään, mitä kumpikaan ymmärtää syrjä-Suomessa elettävästä elämästä, jonka ehdot ovat tykkänään toiset kuin etelän ihmisvilinässä", Ilta-Sanomat arvelee.

Lisäksi valintaa hankaloittaa lehden mukaan se, että aina aikaisemmin vastakkain ovat olleet hallitus- ja oppositiopuolueen ehdokas, mies ja nainen, porvari ja vasemmistolainen.

"Monia hämmentää, ettei tällaisia rajalinjoja nyt ole, mutta kyllä tästäkin asetelmasta presidentti saadaan valituksi", Ilta-Sanomat lohduttelee.

"Miten ihmisten innostus presidentinvaaleihin voidaan pitää yllä muissa vaaleissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa?", kysyy Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö (siirryt toiseen palveluun)Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan.

Hänen mukaansa on nurinkurista, että suurin innostus kohdistuu vaaleihin, joissa valittavan instituution todellinen päätösvalta ihmisten arjen asioihin on kaikkein pienin.

Niinistön mukaan yksi vastaus voisi olla se, että presidentinvaaleissa vaihtoehtojen väliset erot ovat havaittavissa.

"Eduskuntavaaleissa puolueilla on tapana häivyttää näkemyksiään ja olla politiikan tavarataloja, jotta puolueessa on tilaa erilaisille ehdokkaille. Toisaalta jos jotain kantoja ilmaistaan ne ovat usein niin vaikeaselkoisia, että ihmisten on vaikea tunnistaa niiden merkitystä", Vihreiden puheenjohtaja perustelee.

Äänien testamenttaaminen on vanhanaikaista kirjoittaa puolestaan Vasemmiston puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki (siirryt toiseen palveluun)Kansan Uutisten (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan.

Hänen mukaansa jokainen äänestäjä tekee päätöksensä itsenäisesti.

"Vasemmiston kannattajat saavat - ja osaavat - tehdä omat ratkaisunsa", Arhinmäki vakuuttaa.

Kuntauudistus hämmentää

Kuntauudistus käy yhä sekavammaksi, pohtii Keskustan pää-äänenkannattaja (siirryt toiseen palveluun)Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun). Lehden pääkirjoituksen mukaan entistä selvempää on, että Suomen nykyhistorian suurin hallintoremontti ei onnistu ilman, että kuunnellaan niitä, joita hanke koskee.

Suomenmaa kritisoi hallituksen mainostamaa kuntakierrosta, eikä katso sen korvaavan alkuunkaan yhteistä valmistelua.

Lehden mukaan "kuntakierros" on todellisuudessa vain 18 maakunnallista tiedotustilaisuutta. Lehti katsoo sellaisen kuulemisen olevan yhtä tyhjän kanssa.

Sanomalehti (siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa puolestaan, että kuntarakenteen uudistamista ei ole varaa lykätä siksi, että se saattaisi tarjota vaaliaseen keskustalle.

"Jos keskustan tahdissa tanhutaan, kuntauudistus jää tekemättä", lehti varoittaa ja huomauttaa, että keskusta ajoi edellisessä hallituksessa kuntien toimintojen järjestämistä peruskuntia laajemmalle pohjalle.

Kalevan mukaan keskustalle onkin tärkeämpää tehdä kuntauudistuksen vastustamisella politiikkaa kuin uudistaa kuntien toimintoja.

Lähteet: Yle Uutiset