1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Hulluna Saraan on kotimaiseksi elokuvaksi poikkeuksellisen leikittelevä

Ohjaus: Samuli Valkama Alkuperämaa: Suomi 2012 Pääosissa: Jussi Nikkilä, Emilie de Ravin, Ville Virtanen, Tiina Lymi, Jessica Grabowski K-7

Ylen aamu

Järjestäytynyttä ja erakoitunutta elämää viettävä Ville on parikymppinen, kitaransoitonopettajaksi ajautunut entinen tenavatähti. Villen elämä kokee äkkikäännöksen kun hänen isänsä, jo parhaat päivänsä nähnyt rock-tähti saapuu yllättäen tapaamaan poikaansa. Vaikkei Villen iskä enää olekaan lööppien ja kaikkien naisten sankari, elää hän yhä boheemia taiteilijaelämää ja jahtaa naisia kuin nuoruudenpäivinään ikään. Isän naissankariudesta tulee ongelma, kun tämä eräänä iltana saapuu kämpille mukanaan nuori amerikkalainen Sara. Rivitanssia Suomessa opettava Sara ja Ville ihastuvat toisiinsa. Vaan kuinka selittää asia isälle, joka on saanut päähänsä, että Sara on hänen eksyksiin ajautuneen elämänsä pelastaja.

Hulluna Saraan on ohjannut Samuli Valkama, joka on ennen tätä tehnyt joukon lyhytelokuvia ja mainoksia, kunnostautunut animaattorina ja kirjoittanut lisäksi lastenkirjoja. Valkaman ohjaamat, netistä helposti löytyvät mainiot lyhytelokuvat Alright Love (2005) ja Feelings and Stuff (2008) osoittavat hänen omaavan silmää arjen pienille absurditeeteille ja näyttävät kuinka nautittavan kepeästi hän osaa tarinaa kuljettaa. Nuo samat ominaisuudet ovat läsnä myös tässä Valkaman esikoispitkässä.

Hulluna Saraan on visuaalisesti kotimaiseksi elokuvaksi poikkeuksellisen leikittelevä. Mainio on esimerkiksi kohtaus, jossa Ville yrittää selittää tunteitaan Saralle, jonka pään yläpuolella leijuu Cosmopolitan-lehden iskuvinkkejä sisältäviä sivuja. Kuvallinen leikittely tuo välillä mieleen viime vuonna teattereissa nähdyn mainion romkomin (500) Days of Summer, jonka maailman tämä elokuva muutenkin tuo välillä mieleen.

Tämän parhaimmillaan erinomaisen notkeasti eteenpäin soljuvan, mutta välillä taas vähän sakkaavan elokuvan miehisissä pääosissa nähdään mm. Pussikaljaelokuvasta tuttu Jussi Nikkilä ja vanhemmiten aina vain paremmaksi marinoituva Ville Virtanen. Kaksikon ihastuksen kohdetta, Saraa esittää Lost-sarjasta tuttu Emilie de Ravin. Visuaalisen ilmeen ohella, melkoinen osa tämän hykerryttävän elokuvan charmista lepääkin tämän ihastuttavan kepeää ja osaavaa työtä tekevän kolmikon harteilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi