CNN: Vaurioituneita koralleja autetaan sähköllä

Indonesian Balin saarella, Pemuteraninlahdella, tuhoutumisen partaalla ollut koralliriutta on onnistuttu elvyttämään uudenlaisella tekniikalla. Koralleja istutetaan metallikehikkoon, johon kytketään sähkövirta. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

luonto

Pemuteraninlahden korallit olivat kymmenen vuotta siten hyvin huonossa kunnossa. Koralliriutalla pyydettiin kalaa räjäyttämällä dynamiittipanoksia ja päästämällä syanidimyrkkyä veteen. Riutalle pääsi puhdistamatonta jätevettä ja tilannetta pahensi vielä veden nouseva lämpötila.

Koralliriutan tuhoutumisen myötä kalakannat heikkenivät, mikä aiheutti kalastuksesta riippuvaiselle väestölle suoranaista ruokapulaa. Myös turistit jättivät tulematta, kun meressä ei ollut nähtävää.

Pemuteraninlahdella päätetttiin kokeilla korallien eheyttämiseen uutta Biorock-järjestelmää. Veteen upotettiin metallikehikoita, joiden päälle kiinnitettiin muualta varovaisesti poimittuja, eläviä korallieläimiä. Metalliin johdettiin kaapeleita pitkin sähkövirta.

Projekti on onnistunut, kertoo CNN. Ekosysteemi on elpynyt ja koralliriutta kasvaa. Myös turistit ovat taas löytäneet Pemuteraninlahden.

Biorockin menestys johtuu korallien saamasta sähkövirrasta, mikä nopeuttaa niiden mineraalituotantoa. Korallit kasvavat normaalioloissa äärimmäisen hitaasti. Heikon sähkövirran avulla ne kykenevät kasvamaan ja korjaamaan kärsimiään vaurioita tavanomaista nopeammin.

Biorockin kehittäjät uskovat, että järjestelmää voidaan käyttää vaurioituneiden korallien eheyttämiseen missä tahansa, kun vain sähköä on saatavissa. Meressä energiaa on määrättömästi. Biorockin kehitystyössä aiotaan seuraavaksi ottaa käyttöön vuorovesi- tai aaltoenergia.

Lähteet: YLE Uutiset