Kapellimestari Paavo Berglund on kuollut

Kapellimestari Paavo Berglund on kuollut. Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisiin kapellimestareihin lukeutuva Berglund menehtyi eilen keskiviikkona kotonaan. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

kulttuuri
Paavo Berglund vuonna 1993.
Paavo Berglund vuonna 1993.Seppo Sarkkinen

Paavo Berglund (s. 1929, Helsingissä) opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja jatkoi kapellimestarin opintoja Wienissä. Berglund toimi Radion Sinfoniaorkesterin RSO:n ykkösviulistina vuosina 1949 - 1957. Orkesterinjohtajana hän aloitti vuonna 1952 ja perusti samana vuonna Helsingin kamariorkesterin.

RSO:n kapellimestarina hän toimi vuodesta 1955 vuoteen 1962, jonka jälkeen hän oli ylikapellimestarina aina vuoden 1971 alkupuolelle saakka.

Berglund toimi ylikapellimestarina Bournemouthin sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Tukholman filharmonisessa orkesterissa sekä Tanskan kuninkaallisessa orkesterissa.

Vierailujohtajana hän johti maailman arvostetuimpia orkestereita, kuten Berliinin, Israelin ja Pietarin filharmonikoita, Lontoon sinfoniaorkesteria, Dresden Staatskapellea ja Leipzigin Gewandhaus-orkesteria sekä Venäjän kansallisorkesteria. Berglund teki Euroopan-kiertueita muun muassa BBC:n sinfoniaorkesterin ja Euroopan kamariorkesterin kanssa. Hän johti myös useita maineikkaita yhdysvaltalaisia orkestereita.

Paavo Berglund levytti uransa aikana kaikki Sibeliuksen sinfoniat sekä Bournemouthin sinfoniaorkesterin että Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Lisäksi hän levytti muun muassa kaikki Carl Nielsenin sinfoniat Tanskan kuninkaallisen orkesterin kanssa. Berglund on saanut levytyksistään useita tunnustuksia kuten Diapason d’Or -palkinnon Nielsenin sinfonioiden levytyksestä.

Valtion säveltaidepalkinnon Paavo Berglund sai vuonna 1972.

Lähteet: YLE Uutiset