Lehtitieto: Sähkötupakka aiheuttaa riippuvuutta ja uhkaa sisäelimiä

Sähkötupakassa on lukuisia terveydelle haitallisia aineita. Saksalaisviranomaisten mukaan keuhkoputkia supistava höyry vaikeuttaa hapen kulkeutumista elimistössä. Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa ei pitäisi olla markkinoilla lainkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa ei pitäisi olla markkinoilla eikä sitä pitäisi käyttää. Kuva: Yle

Saksalaisen Focus onlinen haastattelema terveysvalistusviraston BZga:n riippuvuusyksikön johtaja Michaela Goecke toteaa sähkötupakan pitkäaikaisen käytön aiheuttavan hapenpuutteen sisäelimissä.

Tuoreen 30 polttajalla tehdyn tutkimuksen mukaan hengitysteissä tapahtuu jo viidessä minuutissa huomattavaa supistumista, sydämen syke nousee ja keuhkoputkien tulehdusriski kasvaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa ei pitäisi olla markkinoilla eikä sitä pitäisi käyttää. THL:n ylilääkäri Antero Heloma muistuttaa, että sähkötupakan markkinoijat eivät voi väittää, että tuotteet olisivat vaarattomia.

- Sähkötupakassa on pakkasnesteenä käytettävän propyleeniglykolin lisäksi myös ainakin dietyleeniglykolia, nitrosamineja sekä pah-yhdisteitä eli samoja aineita mitä tupakassakin on. Lisäksi niistäkin tuotteista on löytynyt nikotiinia, missä sitä ei pitänyt edes olla, Heloma sanoo.

Turvallisuus markkinointipuheiden varassa

Focus onlinen tietojen mukaan Saksassa jo yli miljoona ihmistä on siirtynyt sähkötupakkaan. Viranomaisia huolestuttaa, että jatkuvasti kasvavan joukon käyttämistä aineista ei ole saatavissa kunnollista tietoa. Suurin osa valmistajista ja markkinoijista antaa tietoa hyvin rajallisesti. Ihmisille on syntynyt mielikuva tupakointia terveellisemmästä vaihtoehdosta.

- Ei näistä ole mitään tieteellistä näyttöä. Sähkötupakkaa ei ole esimerkiksi tutkittu, kuten oikeita tupakan korvaustuotteita, joille täytyy tehdä eläinkokeet ja kliiniset kokeet ihmisillä. Sähkötupakka ei sovellu korvaustuotteeksi, vaikka markkinointi ei näitä väitteitä hyväksykään, THL:n ylilääkäri Antero Heloma sanoo.

THL ei pysty nykylainsäädännön turvin sähkötupakkaa kieltämään. Saksassa viranomaiset olisivat valmiita luokittelemaan sähkötupakan jopa tupakoinnin korvaustuotteeksi, mikäli tuotteet täyttäisivät tietyt terveysvaatimukset. Lisäksi sähkötupakkaa saisi tuolloin vain apteekeista ja sitä saisi käyttää vain kuuriluontoisesti, kirjoittaa Focus online.