1. yle.fi
  2. Uutiset

Spanair konkurssiin - lennot pysähtyneet

Lentoyhtiö Spanair on lopettanut toimintansa myöhään perjantaina, yhtiö kertoo lausunnossaan. Lentoyhtiötä rahoittanut Katalonian aluehallinto ei kyennyt rahoittamaan sitä enempää.

Ulkomaat

Lennot pysähtyivät iltayhdeltätoista Suomen aikaa. Espanjan viranomaiset vaativat lausunnossaan, että lentoyhtiö täyttäisi velvollisuutensa matkustajia kohtaan.

Spanair lentää myös muun muassa Suomesta ulkomaille.

El Pais -sanomalehden mukaan lentojen peruuntuminen vaikuttaa 22 000 matkustajaan pelkästään tänä viikonloppuna. Yli 200 lentoa on peruttu viikonlopun aikana. Espanjalaisviranomaiset yrittävät selvittää, kuinka matkustajat saataisiin määränpäihinsä.

Lentoyhtiö ohjeisti lipun ostaneita asiakkaitaan kääntymään nettisivunsa puoleen.

Spanairin kotikenttä on ollut Barcelona, ja se on lentänyt 19 kotimaiseen ja 24 ulkomaiseen kohteeseen.

Yhtiö joutui lopullisesti pahoihin talousvaikeuksiin lento-onnettomuuden korvausten vuoksi elokuussa 2008, kun sen Madridista Kanariansaarille matkalla ollut kone putosi. 154 ihmisen hengen vaatinut turma oli Espanjan pahin ilmailuonnettomuus 25 vuoteen.

SAS antoi tulosvaroituksen

11 prosenttia Spanairista omistava lentoyhtiö SAS antoi illalla konkurssin takia tulosvaroituksen. SAS:lla on yhtiöstä velkasaatavia ja takauksia yhteensä noin 191 miljoonan euron edestä, joista se tekee konkurssin takia alaskirjauksen.

SAS:n mukaan alaskirjauksilla ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta yhtiön maksuvalmiuteen.

SAS myi enemmistöosuutensa Spanairista joulukuussa 2008.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi