Hyppää sisältöön

Kansallisbaletti juhlii 90-vuotistaivaltaan gaalalla

Suomalaisessa Oopperassa esitettiin ensimmäinen balettinäytäntö Joutsenlampi tasan 90 vuotta sitten. Kansallisbaletti aloittaa juhlavuotensa juhlagaalalla, joka televisioidaan Ylelle. Uutuutena balettigaala nähdään myös maailmanlaajuisesti Yle Klassisen verkkosivuilla samanaikaisesti tv-lähetyksen kanssa.

Kansallisbaletin juhlagaalassa nähdään kohtauksia Suomen balettihistoriasta. Kuvassa kohtaus baletista Pessi ja Illusia. Kuva: Sakari Viika

Viikonlopun aikana järjestetään kaksi juhlagaalaa, perjantaina ja lauantaina. Päänäyttämöllä nähdään kaikki Kansallisbaletin tanssijat baletti- ja nykytanssinumeroissa.

Juhlaohjelmassa on katkelmia tunnetuista balettiklassikoista, kuten Joutsenlammesta ja Don Quijotesta, sekä nykypäivän uusista balettiteoksista, kuten Alexei Ratmanskyn Anna Kareninasta ja Kenneth Greven Scheherazadesta.

Nykytanssin huipuista mukana ovat muun muassa Ohad Naharinin Minus 7, Johan Ingerin Walking Mad ja Jorma Elon Suite Murder.

Gaalassa on myös katkelmia suomalaisen tanssihistorian käännekohdista: 1950-luvulta kohtaus baletista Pessi ja Illusia, 1970-luvulta Tuonelan joutsen baletista Lemminkäinen ja katkelma teoksesta Seitsemän veljestä sekä 1980-luvulta soolo teoksesta Ballet Pathetique.

Juhlagaala televisioidaan ja näytetään netissä

YLE TV1 esittää juhlagaalan sunnuntaina 29.1. klo 19.00, gaala taltioidaan Helsingin Oopperatalossa lauantaina 28.1. Ylen kulttuuritoimitus vastaa gaalan suorasta verkkolähetyksestä, joka luonnollisesti alkaa samaan aikaan tv-lähetyksen kanssa. Verkkolähetys on maailmanlaajuinen, ja se on nähtävissä osoitteessa yle.fi/klassinen/live.

Ohjelmassa haastateltavina ovat muun muassa Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve, Kansallisbaletin entinen ensitanssija ja johtaja Doris Laine, tanssija-opettaja Ulrika Hallberg, tanssija-koreografi Jorma Uotinen, tanssija-opettaja Maj-Lis Rajala sekä baletin ensitanssija Jani Talo, baletin solistitanssija Tiina Myllymäki ja tähtitanssija Minna Tervamäki.