Kaliforniassa pidätettiin satoja Vallatkaa Oakland -aktivisteja

Kaliforniassa Oaklandissa pidätettiin arviolta 300 rahan valtaa ja eriarvoisuutta vastustavaa aktivistia. New Yorkista alkunsa saaneen Vallatkaa Wall Street -liikkeen kalifornialainen versio Vallatkaa Oakland järjesti lauantaina päivän mittaisen protestin Oaklandin kaupungintalon edustalla.

Ulkomaat
Katumellakassa räjähtäviä kyynelkaasupanoksia
CBSN

Lauantain mielenosoitukset olivat suurimmat sitten marraskuun, jolloin kaupungin poliisit pakottivat mielenosoittajat sulkemaan protestileirinsä.

Ennen pidätyksiä mielenosoittajat tunkeutuivat historialliseen rakennukseen ja polttivat Amerikan lipun. Poliisi ampui kyynelkaasua karkottaakseen kiviä heittelevät mielenosoittajat. Protestoijat yrittivät myös murtaa kokouskeskusta ympäröivän aidan.

Lauantain protestit alkoivat vain päivä sen jälkeen kun liike ilmoitti, että se suunnittelee valtaavansa tyhjillään olevan rakennuksen sosiaaliseen käyttöön sekä käyttääkseen sitä poliittisena päämajanaan. Mielenosoittajat myös uhkasivat sulkea kaupungin sataman, vallata lentokentän ja ottaa valtaansa kaupungintalon.

Poliisin ja mielenosoittajien väliset yhteenotot jatkuivat koko lauantaipäivän. Mielenosoittajat myös marssivat kaupungin kaduilla haitaten liikennettä.

Mielenosoittajien määrä lisääntyi päivän aikana noin tuhannesta arviolta kahteen tuhanteen.

Kaupungin pormestarin Jean Quanin mukaan väkivaltaisuuksista on vastuussa vain pieni osa Vallatkaa Oakland -liikkeen kannattajista.

Quania on arvosteltu ankarasti viimesyksyisestä poliisioperaatiosta leirin sulkemiseksi.

Lähteet: AP