Suomalaisten bisnespukeutumiseen on tullut väriä

Suomalaisten bisnespukeutuminen on viime vuosina monipuolistunut ja rentoutunut. Muodin asiantuntijoiden mukaan oma persoona näkyy jo monien bisnestyylissä. Bisnespukeutumista ovat vähitellen muokanneet kansainvälistyminen ja entistä laajempi vaatetarjonta.

Kotimaa
Jakkupukuja vaateripustimissa kaupan rekissä
YLE
Jakkupukuja vaateripustimissa kaupan rekissä
Suomalaisten bisnespukeutuminen on viime vuosina monipuolistunut ja rentoutunut. Muodin asiantuntijoiden mukaan oma persoona on alkanut näkyä monien tyylissä. Bisnespukeutumista ovat vähitellen muokanneet kansainvälistyminen ja entistä laajempi vaatetarjonta.

Bisnesvaateostoksilla moni valitsee jo muutakin kuin perinteisen jakkupuvun. Tyylikonsultti Leena Sarvea ilahduttaa, että vaatteita yhdistellään entistä rohkeammin.

- Minusta on ihanaa, että on alkanut näkyä vähän röyhelöitä ja kimallustakin. Uskallusta on selkeästi tullut naisten bisnespukeutumiseen lisää. Miehillä on ihanaa se, että värejä on alettu käyttää. Paidat ovat jotakin muuta kuin perinteistä valkoista tai vaaleansinistä. Taskuliinoja on alkanut ilmestyä, kuvailee tyylikonsultti Leena Sarvi.

- Kun muutenkin muoti on moninaistunut, niin linja on ehkä vähän pehmentynyt ja yhdistellään erilaisia asioita, muotisuunnittelija Jukka Rintala sanoo.

Muodin ammattilaiset arvioivat, että bisnespukeutumista ovat vähitellen muokanneet niin matkustelun lisääntyminen kuin vaatetarjonnan kasvu. Liikemaailmassa myös liikutaan entistä enemmän ulkomailla.

Vaikka bisnespukeutumisen yleisilme on Suomessa takavuosia rennompi, joillakin aloilla pukukoodi on kuitenkin yhä tiukka. Esimerkiksi lakitoimistoissa ja pankkimaailmassa työvaate on yleensä puku.

Tyylikonsultti: Ripaus lisää rohkeutta!

Bisnesvaatteita ostaessa satoja euroja kuluu helposti. Stockmannin pukeutumisneuvoja Outi Redsven on huomannut, että monet asiakkaat ovat valmiita maksamaan laadusta, ja persoonalliseen bisnespukeutumiseen on pikku hiljaa alettu panostaa aiempaa enemmän.

- Ainakin minun asiakkaani, enenevässä määrin, Redsven kertoo.

Redsvenin mielestä suuri osa suomalaisista pukeutuu bisneselämässä hyvin, mutta monen vaatekaappi kaipaisi vielä päivitystä tähän päivään. Hänen asiakkaansa haluavat monesti työvaatteiksi muutakin kuin jakku- ja housupukuja. Naisilla esimerkiksi laadukkaat mekot ja tunikat käyvät usein bisnesmaailmaankin.

It-alalla työskentelevä Matias Nikumaa hakee työtyyliinsä persoonallisuutta yksityiskohdilla, kuten kengillä, paidan värillä, kravatilla tai taskuliinalla. Nikumaa on töissä välillä kravatti kaulassa, välillä ilman.

- Vaihtelee asiakkaan mukaan, millaista vaatetta laitan päälle, Nikumaa sanoo.

Tyylikonsultti kaipaa bisnespukeutumiseen vielä vähän särmää.

- Suomalaiset ovat hyviä pukeutujia. Kyllä he osaavat. Ripaus lisää rohkeutta!, Leena Sarvi kannustaa.

Lähteet: YLE Uutiset