1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

USA:ssa hoidettiin sairautta ensi kertaa alkiokantasoluilla

Yhdysvalloissa on ensimmäistä kertaa käytetty ihmisalkion kantasoluja sairauden hoidossa. Alkion kantasolut löydettiin runsas vuosikymmen sitten, mutta tätä ennen niitä ei ole siirretty ihmiseen.

Terveys

Nyt raportoidussa kokeessa tutkijat siirsivät alkiokantasoluista kasvatettuja silmän verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja kahden silmänpohjan rappeumaa potevan silmiin. Silmänpohjan rappeuma on yleinen sokeutta aiheuttava silmäsairaus.

Siirteiden ansiosta potilaiden näkökyky parani hieman, mutta muutos ei ollut kovin suuri. Tämä ei ole yllättävää, sillä todennäköisesti hoito pitäisi aloittaa huomattavasti varhaisemmin, jotta se vaikuttaisi kunnolla.

Tutkimuksen varsinainen tavoite olikin selvittää, onko kantasolujen siirtäminen silmiin ylipäätään turvallista, ja tulosten perusteella näin on. Hoitoja seuraavien neljän kuukauden aikana solut kiinnittyivät hyvin eikä haittoja ilmennyt. Tämä on tervetullut havainto, sillä kantasolusiirteisiin liittyy muun muassa hyvänlaatuisten kasvaimien - teratoomien - riski.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim