Ranska ottaa "Robin Hood" -veron käyttöön

Ranska aikoo ottaa käyttöön kiistellyn rahoitusmarkkinaveron. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi sunnuntai-iltana televisiossa, että 0,1 prosentin vero otetaan käyttöön elokuussa. Sarkozy sanoi myös nostavansa Ranskan arvonlisäveroa 1,6 prosenttiyksiköllä.

velkakriisit
Sarkozy tv-ohjelman studiossa kahden haastattelijan kanssa.
Nicolas Sarkozy esiintyi sunnuntai-iltana Ranskan televisiossa tunnin mittaisessa haastatteluohjelmassa ja kertoi uusista verosuunnitelmista.Lionel Bonaventure / EPA

Ranskan ja Saksan ajama rahoitusmarkkinavero, joka tunnetaan myös Robin Hood -verona, on kohdannut vastustusta monissa euromaissa. Sarkozy kuitenkin sanoi toivovansa, että se otettaisiin käyttöön koko Euroopassa.

Veroa peritään rahoituslaitosten välisistä osake- ja joukkovelkakirjakaupoista. Vero ei siis koskisi kuluttajia, vaan ainoastaan rahoituslaitoksia.

Suomessa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on kannattanut veroa, ja se löytyy myös Suomen hallitusohjelmasta.

Ranskan arvonlisävero nousee 21,2 prosenttiin lokakuun alussa. Korotuksella pyritään saamaan sosiaaliturvaa työnantajilta enemmän kuluttajien maksettavaksi, jotta työpaikkoja syntyisi ja yritysten kilpailukyky paranisi.

Sarkozy vakuutti myös, että sekä Euroopan että koko maailman talous on tasapainottumassa.

- Eurooppa ei ole enää kuilun partaalla, Sarkozy sanoi.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset