1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Savusauna on alkuperäistä suomalaista designia

Sauna ja saunominen kiinnostaa taas. Kaupunkien yleiset saunat elävät renessanssia ja uusia suunnitellaan. Sauna kelpaa nyt myös dokumenttielokuvan aiheeksi ja ehkä pian myös design-tuotteeksi.

kulttuuri
Mies tökkii hangolla saunan luukkuun.
Lämmittäjä Seppo Pukkila lisää pökköä savusaunan pesään.YLE

Lauttasaaren Saunatalo valmistui parahiksi Helsingin olympialaisiin tasan 60 vuotta sitten vuonna 1952. Monia kotimaisia ja ulkomaisiakin kuuluisuuksia kylvettäneen Suomen Saunaseuran saunan erikoisuutena on kolme modernia savusaunaa.

Lähiaikoina saunojen lämmöstä on nauttinut muun muassa vastikään ensi-iltansa saaneessa Mission: Impossible -elokuvassa näytetellyt Samuli Edelmann seurueineen, kertoo saunojen lämmittäjä Seppo Pukkila.

- Tällaista laitosta ei löydy mistään muualta maailmasta. Meillä tämä laitos pyörii 300 päivää vuodessa, kuusi päivää viikossa, Pukkila toteaa.

Saunan ideaa on yritetty kansainvälistää ennenkin

Suomalaista saunaa on yritetty saattaa kansainväliseen tietoisuuteen ennenkin. Jo Marimekon perustaja ja tekstiilitaitielija Armi Ratia toi esille sen, että suomalainen sauna ansaitsisi oman, erityisen sauna-kaupan esimerkiksi keskelle New Yorkia. Vuonna 2000 helsinkiläinen Höyrysauna-klubi vieraili Isossa Omenassa ja saunotti suurkaupungin asukkaita.

Parhaillaan meneillään olevana Design-pääkaupunkivuotena Suomi on jälleen kansainvälisessä valokeilassa. Nyt olisi otollinen hetki esitellä suomalaisen saunan alkuperäisversiota savusaunaa ja sen toimintaa myös kansainvälisille vieraille.

Savusaunoja löytyy edelleen eri puolilta maata ja isoimmista kaupungeistakin, mutta useimmat toimivat vain tilaussaunoina. Jatkuvasti lämpiävä, kaikille avoin savusauna toimii Vantaan Kuusijärvellä.

Arja Saijonmaa haluaa viedä saunan ilosanomaa

Suomalaisen saunan lähettilääksi pyrkii myös oman Sauna-kirjan Ruotsissa, Norjassa ja nyt myös suomeksi julkaissut, ja parhaillaan Helsingissä esiintyvä artisti Arja Saijonmaa.

- Lauluissa tulee tämä katharsis. Kreikkalaisille se on tärkeä sana ja minä olen pihistänyt sen meille. Saunahan on meidän katharsis, se on sekä ruumiin että sielun täydellinen uusiutuminen ja puhdistuminen, Saijonmaa tunnelmoi.

Saijonmaa on useaan otteeseen yrittänyt viedä suomalaista saunaa ulkomaille suomalaisten saunavalmistajien ja jopa Sitran edustajien avustuksella, toistaiseksi heikolla menestyksellä.

- Minusta on tullut saunan ambassadör Norjassa ja Ruotsissa. Minä joudun Ruotsissa vihkimään saunalaitureita. Olen siellä katkaisemassa nauhoja ja hyppäämässä ensimmäiseksi mereen. Kyllä minä luulin, että Ruotsissa tiedeteään enemmän saunasta, mutta hämmästyin. Sieltäkin puuttuu se myyttinen tieto, se salaviisaus mitä me harrastamme Suomessa, Saijonmaa muistuttaa.

Ja vaikkei ruotsalaisilla olisikaan myyttistä saunatietoa, he osaavat markkinoida. Toivoa saattaa, etteivät ruotsalaiset tuotteista ja myy sauna-ideaa puolestamme.

Lähteet: YLE Uutiset/ Suvi Vesalainen

Lue seuraavaksi