1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina tiukentaa turvatoimia Tiibetissä

Kiina on tiukentamassa turvatoimia Tiibetin maakunnassa levottomuuksien pelossa. Naapurimaakunnan Sichuanin tiibetiläisalueilla puhkesi viime viikolla yhteenottoja, joissa kuoli ainakin kaksi ihmistä.

Tiibetin kommunistijohtaja Qi Zhala on nyt määrännyt lisäämään poliisien määrää buddhalaisluostareissa sekä pääteillä. Hän varoittaa viranomaisia ja luostarien johtoa siitä, että heidät erotetaan, jos levottomuuksia puhkeaa.

Viime viikolla Sichuanin tiibetiläisalueella järjestettiin laajoja mielenosoituksia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kolme ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun poliisi ampui kohti mielenosoittajia kolmella alueella. Hallitus sanoo kahden ihmisen kuolleen ja syyttää väkivallasta mielenosoittajia.

Kiinan viranomaiset yrittävät nyt estää levottomuuksia leviämästä Sichuanista Tiibetiin ja etenkin pääkaupunkiin Lhasaan, jossa tärkeimmät luostarit sijaitsevat. Vuonna 2008 ainakin 22 ihmistä kuoli Lhasassa puhjenneissa levottomuuksissa.

Maanpaossa olevien tiibetiläisten mukaan Kiina on lisännyt viranomaisten läsnäoloa luostareissa kitkeäkseen Dalai-laman tukea. Kiina syyttää maanpaossa elävää Tiibetin hengellistä johtajaa pyrkimyksistä irrottaa Tiibet Kiinasta. Dalai-lama on toistuvasti kiistänyt syytökset ja sanoo haluavansa tiibetiläisten asuttamille alueille vain laajempaa itsehallintoa.

Poliiseja lisää myös uiguurialueelle

Kiinan viranomaiset aikovat lisätä poliisien läsnäoloa myös epävakaassa Xinjiangin maakunnassa, jossa asuu yhdeksänmiljoonainen uiguuriväestö.

Alueelle on määrä palkata noin 8 000 poliisia lisää, joista puolet tänä vuonna.

Xinjiangissa on puhjennut viime vuosina ajoittain väkivaltaisuuksia, joissa useita ihmisiä on kuollut. Pääosin islaminuskoiset uiguurit sanovat kiinalaisviranomaisten sortavan heitä.

Turvatoimien lisäämisen taustalla arvioidaan olevan Kiinan halu estää levottomuuksia ennen maassa loppuvuonna tapahtuvaa vallanvaihtoa.