1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustele: Barffaako koirasi?

Samalla kun ihmiset karppaavat, koirat barffaavat. Uuden ruokintasuuntauksen periaatteena on syöttää koiralle mahdollisimman lähelle sitä, mitä ne söisivät luonnossakin. Lähtökohtana on suden ruokavalio. Barffaako koirasi? Mitä mieltä olet barffauksesta?

Osallistu
Dalamatialianen koirea syö lihanpalaa omistajansa kädestä.
YLE

Barf-ruokavalioon kuuluvat raaka liha, veriset luut, sisäelimet sekä kasvikset ja marjat. Barf tulee sanoista bones and raw food eli luita ja raakaa lihaa.

Viiden koiran omistaja ja lemmikkikaupan myyjä Marja-Leena Narvanto on trendin edelläkävijä, sillä hän on ruokkinut koiriaan raakaruoalla jo vuosia. Narvanto on tosin tehnyt barfista oman versionsa, ja on jättänyt luut ruokinnasta pois. Urheilukoirien ruokavaliossa luut sulavat liian hitaasti. Narvannon whippetit eivät kuitenkaan nappuloita näe, vaan kupeissa on muun muassa kanaa, nautaa, sikaa ja sydäntä sekä valikoima hivenaineita, kivennäisiä, vitamiineja ja öljyä.

- Olen lukenut aika paljon koirien ruokinnasta ja ollut kiinnostunut siitä jo pitkään. Kokeilun kautta olen huomannut tämän parhaaksi vaihtoehdoksi, Narvanto kertoo.

Eläinlääkäri ei suosittele kaikille

Barffaus ei ole laiskan koiranomistajan vaihtoehto. Narvanto on opiskellut koirien ruokintaa omatoimisesti useita vuosia. Jotta ruokinnan edut eivät kääntyisi haitoiksi, on koirien ruokinnasta ja sen perusteista tiedettävä paljon. Eläinlääkäri Eeva Kurki-Huttunen ei suosittelekaan barffausta joka kotiin.

- Barffauksessa pitää olla tarkempi, että koira saa tarvitsemansa ravintoaineet ,ja myös kivennäisaineet on oikeassa tasapainossa. Etenkin kalsiumin ja fosforin suhde keikahtaa helposti. En missään tapauksessa suosittele kaikkia siirtymään barffiin. Varsinkin pentujen kohdalla kivennäistasapainon saavuttaminen vaatii tosi tarkkaa ruokintaa, Kurki-Huttunen kertoo.

Lue seuraavaksi