Siperian säätä luvassa Eurooppaan - Suomessa talven pakkasennätys

Ankara talvisää koettelee Itä-Eurooppaa. Siperiasta saapuva kylmä ilma on leviämässä loppuviikosta myös eteläiseen Eurooppaan. Suomessa tehtiin maanantain ja tiistaisen välisenä yönä talven uusi pakkasennätys, kun Kuusamon Kiutakönkäällä mitattiin -35,9 astetta pakkasta.

Kotimaa
Poika puhaltaa jäätyneeseen ikkunaan.
Helmikuu alkaa kipakan pakkasen merkeissä. Itä-Euroopassa pakkanen alkaa jo olla poikkeuksellisen korkeissa lukemissa, mutta kylmää riittää meillekin. Tulevia pakkaspäiviä arvioi meteorologi Matti Huutonen.

Koillismaan, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella on ollut muuallakin yleisesti yli 30 astetta pakkasta. Muualla Suomessa pakkaslukemat ovat vaihdelleet 15 - 25 asteen välillä pilvisyydestä riippuen.

- Ainakin tämä viikko mennään kireissä pakkaslukemissa. Voi olla, että vielä kylmempääkin ilmaa on leviämässä idästä tai kaakosta Etelä- ja Keski-Suomeen, kertoo meteorologi Matti Huutonen Aamu-tv:n haastattelussa.

Kaikkien aikojen pakkasennätys Suomessa tehtiin vuonna 1999, kun Kittilän Pokassa mitattiin -51,1 astetta pakkasta.

Lunta ei ole lähipäivinä tiedossa, mutta loppuviikosta sitäkin voi olla luvassa paikoin sakeastikin.

- Lauhan alkutalven myötä merialueet ovat sulia, ja kun sulan meren päälle tulee erittäin kylmää ilmaa, se voi muodostaa paikoin hyvinkin sakeita lumikuuroja.

Esimerkiksi viime viikolla Kouvolan Anjalaan tuli vuorokaudessa 20 - 30 senttiä lunta.

Etelä-Euroopassakin kylmenee

Myös muualla Euroopassa on loppuviikosta varauduttava kireisiin pakkaslukemiin. Itä-Euroopassa sää on jo ollut tavallista kylmempää. Esimerkiksi Romanian pääkaupungissa Bukarestissa on mitattu aamulla 20 asteen pakkaslukemia.

Siperiasta leviävä kylmä ilma kantautuu loppuviikosta myös muualle Eurooppaan, jopa Rivieran, Pohjois-Italian ja Kreikan alueelle. Kreikkaan on muun muassa ennustettu räntäsateita.

Lähteet: YLE Uutiset