Kirkko päivitti ohjeistusta vaitiolovelvollisuudesta

Kirkkohallitus on päivittänyt kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden ohjeistusta vaitiolovelvollisuudesta. Päivitys tehtiin lainsäädännön muutosten vuoksi.

Kotimaa

Uudessa ohjeistuksessa päivitettiin seurakuntien työssä esiin nousseita kysymyksiä vaitiolovelvollisuudesta. Oppaan tarkoitus on selkeyttää kirkkolain ja muiden lakien vaikutusta vaitioloon ja ilmoitusvelvollisuuteen. Lisäksi siinä määritellään ripin, yksityisen sielunhoidon ja muun auttamistyön rajoja.

- Vaitiolovelvollisuus ei ole koskaan estänyt kirkkoa toimimasta yhtä aikaa sekä ripin ja sielunhoidon luottamuksellisuuden edellyttämällä tavalla että mahdollisten tai jo tehtyjen rikosten tai väärintekojen uhrien hyväksi, toteaa kirkon kriminaalityön työalasihteeri Sami Puumala Kirkkohallituksesta.

Vaikka rippisalaisuus on säilytetty, ohjataan rikoksen tekijää itse ilmoittautumaan viranomaisille.

- Ripissä ja siihen rinnastuvassa yksityisessä sielunhoidossakin tulee kehottaa rikoksen tekijää itse ilmoittautumaan viranomaisille, vaikka hänen saamansa synninpäästö onkin Jumalan edessä anteeksiannon väline. Armon kokemisen tulee johtaa totuudellisuuteen ja oikeisiin tekoihin, Puumala sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset