1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uusi rintaimplantti huolettaa Valviraa

Valviran mukaan suomalaisille on asennettu seurantaa vaativia rintaimplantteja. Kyseessä ovat Suomessa 17 potilaalle leikatut TiBreeze-implantit, jotka ovat saksalaisyrityksen markkinoimia, titaanipäällysteisiä PIP-implantteja.

Terveys
Poly Implant Prothese -yhtiön valmistamia rintaimplantteja.
Ranskan viranomaiset vetivät Poly Implant Prothese -yhtiön valmistamat implantit pois markkinoilta maaliskuussa 2010.Guillaume Horcajuelo / EPA

Saksassa viranomaiset suosittelevat TiBreeze-implantit hankkineille lääkärin seurantaa ja tarvittaessa implanttien poistamista.

Suomessa kyseisiä implantteja on ollut käytössä vuonna 2004. Suomi on yksi kahdeksasta maasta, joissa TiBreeze oli käytössä, kirjoittaa saksalaissanomalehti Süddeutsche Zeitung. Valmistajan mukaan implantit leikattiin kaikkiaan noin 400 naiselle, suurimmaksi osaksi Saksassa.

Puolestaan ranskalaisia PIP-implantteja sellaisenaan on asennettu useille sadoille tuhansille naisille lukuisissa maissa. Niissä oli käytetty huonolaatuista halpasilikonia, josta tehdään muun muassa patjoja.

Vaikka PIP-implanttien aiheuttama riski koskee maailmalla satojatuhansia ja TiBreeze vain satoja, Suomessa jälkimmäistä on käytetty kauneusklinikoilla hieman enemmän. TiBreezet on Valviran mukaan leikattu Suomessa 17:lle, PIP-implantit 14:lle. Valviralla ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni on hankkinut riski-implantit ulkomailla.

Esimerkiksi PIP-implanteja on markkinoitu Virossa eri nimellä. Viro ei ole kuitenkaan niiden kahdeksan maan joukossa, joissa Süddeutsche Zeitung sanoo TiBreeze-tuotetta käytetyn.

Lähteet: YLE Uutiset