1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kela kertoo veronpalautusten ulosotoista "paremmin"

Kela aikoo jatkossa varmistaa, ettei ulosotto veronpalautuksista tule kenellekään yllätyksenä. Syksyllä moni opiskelija tyrmistyi huomatessaan, että velat Kelalle valuvat suoraan veronpalautuksista, vaikka he olivat noudattaneet osamaksusuunnitelmaa.

Kotimaan uutiset
Lomakkeita pöydällä.
YLE

Opiskelijoiden hätä aiheutti kolmisenkymmentä kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kela on antanut tiistaina oman lausuntonsa asiasta.

Kelan mukaan usein käy niin, että opiskelija ja Kelan virkailija sopivat liikojen opintotukien takaisinmaksusta puhelimessa tai sähköpostilla. Kaikille asiakkaille ei selostettu osamaksuun liittyvää veronpalautusten ulosmittausta, mutta asia on kuitenkin kerrottu Kelan kirjeissä.

Kela aikoo nyt varmistaa, ettei uudistus jää kirjeen lukijalta huomaamatta, esimerkiksi korostamalla veronpalautuksen ulosottoa kirjeen väliotsikossa. Kela kertoo lausunnossaan myös ohjeistavansa virkailijoita siten, että "asiakasta tiedotetaan veronpalautusten perinnästä paremmin".

35 000 velallisella on Kelan kanssa osamaksusuunnitelma. Veronpalautuksen ulosmittaus koski 2 600:aa. Käytäntö alkoi viime veronpalautuksista, ja Kelan mukaan kaikille asianosaisille kerrottiin siitä etukäteen osamaksukirjeessä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi