Hyppää sisältöön

Plastiikkakirurgit muuttivat kantaansa: Poistattakaa PIP- ja M-implantit

Suomen plastiikkakirurgiyhdistys kehottaa PIP- ja Rofil M -rintaimplantit ottaneita naisia poistattamaan implanttinsa. Vielä viime vuoden lopussa yhdistys antoi kannanoton, jonka mukaan oireettomia, ehjiä PIP/M-implantteja ei ole syytä poistaa.

Ranskan viranomaiset vetivät Poly Implant Prothese -yhtiön valmistamat implantit pois markkinoilta maaliskuussa 2010. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Yhdistyksen puheenjohtaja, erikoislääkäri Tarja Niemi kertoo, että Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys muutti kantaansa viime perjantaina sen jälkeen, kun kansainvälinen plastiikkakirurgiyhdistys päätyi kehottamaan vaarallisiksi havaittujen implanttien poistoa.

- Kuulumme osana tähän organisaatioon, ja meidän on hiukan vaikea perustella, minkä takia me olisimme eri mieltä, Niemi sanoo YLE Uutisille.

PIP- ja Rofil M -implanttien materiaalina on käytetty teollista silikonia, joka ei sovellu lääketieteelliseen käyttöön. Niemen mukaan teollista silikonia alettiin käyttää vuonna 2003. Käyttö kiellettiin Euroopassa vuonna 2010.

- Vuodesta 2005 alkaen teollisen silikonin käyttö näissä implanteissa oli ilmeisen vakiintunutta, Niemi kertoo.

Vaarallisia implantteja on tiettävästi asennettu noin 500 000 naiselle eri puolilla maailmaa.

Siitä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka monelle suomalaisnaiselle sellaiset on laitettu, koska operaatio on useimmiten tehty ulkomailla.

Yhdistyksen tietojen mukaan Suomessa PIP-implantit on asennettu seitsemälle naiselle. Silikonit on näissä tapauksissa hankittu ulkomailta.

PIP-implanttien rikkoutumisriski on merkittävästi suurempi kuin normaaleissa implanteissa. Yhdistys kehottaa potilaita neuvottelemaan PIP-implantit asentaneen lääkärin tai klinikan kanssa implanttien vaihdosta.

Repeytynyt silikoni voi aiheuttaa kovettumia, kipua, tulehduksia ja ärsytystä kudoksissa. Silikonia voi myös kulkeutua imusolmukkeisiin. Sen on epäilty aiheuttavan syöpää, mutta yhdistyksen mukaan lääketieteellistä näyttöä syövästä ei ole.

Tarja Niemi työskentelee plastiikkakirurgian erikoislääkärinä Turun yliopistollisessa sairaalassa.