1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ensimmäinen amerikkalaisballerina valmistuu Moskovasta

17-vuotias Joy Womack on ensimmäinen amerikkalaistanssija, joka valmistuu Moskovan Bolshoi -balettiakatemiasta. Kaliforniassa ja Teksasissa kasvanut ballerina saapui opiskelemaan tanssia Moskovaan 15-vuotiaana ummikkona.

kulttuuri
Balettitanssija korkealla ilmassa, säestäjäryhmän edessä, hienossa punaisessa mekossaan.
Bolshoi-teatterin tanssijat esittämässä Don Quijote -balettia.Damir Yusupov

Ennen venäläiset balettitanssijat loikkasivat länteen taiteellisen vapauden perässä. Nyt länsimaisia tanssijoita houkuttaa venäläinen balettiopetus muun muassa sille luonteenomaisen rautaisen kurin vuoksi.

Tällä hetkellä Bolshoin balettiakatemiassa Moskovassa opiskelee noin 100 ulkomaalaista tanssijaa. Akatemian perusti aikoinaan itse Katariina Suuri ja se on kasvattanut esimerkiksi neuvostoajan tanssijalegendat Olga Lepeshinskajan ja Maja Plisetskajan.

Amerikkalaistanssija arvostaa venäläistä balettiperinnettä

Amerikkalainen Joy Womack kertoo, että Bolshoissa opetustyyli eroaa hyvin paljon amerikkalaisesta baletinopetuksesta. Bolshoissa kaikilla opettajilla on omat tapansa saada oppilaistaan irti tulosta.

- Joskus se on tuskallista, joskus hyvin tunteenomaista. Mielestäni parhaat tulokset syntyvät täällä siitä, että opettajat kiinnittävät hyvin tarkasti huomiota yksityiskohtiin, Womack sanoo.

Amerikkalainen arvostaa perinteistä, venäläistä balettitekniikkaa, taiteellisuutta ja intohimoa, asioita, joiden vuoksi kannattaa muuttaa opiskelemaan tanssia Moskovaan tuhansien kilometrien takaa. Hän valmistuu akatemiasta tänä keväänä.

- Tämä on vanhin ja tunnetuin balettioppilaitos ja perinteet ovat säilyneet täällä hyvin, Womack lisää.

Bolshoissa ei sallita velttoilua

Moskovalais-akatemiassa ei siedetä velttoilua tai laiskottelua. Tanssinopiskelija joutuu työskentelemään loukkaantumisista huolimatta. Opetuksen ankaruudesta huolimatta moni opiskelija havaitsee löytävänsä itsestään ja kropastaan sellaisia ulottuvuuksia, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

Akatemian johtaja, entinen Bolshoin soolotanssija Marina Leonova kertoo, että oppilaitos varjelee perinteitään. Balettikoulutus ja sen perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, kaikkein parhaimmilta tanssijoilta seuraaville.

Lähteet: YLE Uutiset/ Reuters

Lue seuraavaksi